Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kan Doktor Proktor rädda julen?

Publicerad: 12 december 2017, 08:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Tänk er, kära läsare, om någon köpte eller sålde rättigheterna till julen? Goda råd är dyra, nu har det hänt, hela julen står på spel!

En girig affärsman som heter Thrane har gjort affärer med självaste kungen. Huruvida det är vår egen svenske monark eller något annat överhuvud är oklart. Thrane har passat på att sno åt sig rättigheterna till julen! Hör här nu: Girigbuken bestämmer att alla som köpt julklappar för mindre än 10 000 kronor på hans eget varuhus ska förbjudas att fira jul. Äh, men ni förstår, va? Tänk de stackare som inte har råd att handla för över 10 000 kronor. Vad ska de göra? Bli utan jul, eller?

Vem har diktat ihop denna story om inte Jo Nesbö, författare fra Norge. Ja, det är deckarförfattaren Jo Nesbö som även skriver roliga böcker för litet yngre folk.

Egentligen passar boken för alla åldrar eftersom det är en klassisk äventyrssaga med flera hinkar substans. Som det här med att vi köper och köper, handlar saker som inte behövs och som kanske ingen heller vill ha. Hur ser vi vuxna på orättvisor i samhället, att inte alla självklart har pengar för att kunna fira en bra jul?

Sjukhusbibliotekarien vet hur hon ser på det!

Här kommer god tröst för de flesta har nog råd att tillverka sig ett litet substitut, en mjukstut! För alla okunniga är det ett tunnbröd som man breder med smör, lägger på julskinka, senap och äppelmos samt viker ihop till något strutliknande och då har man en så kallad mjukstut som vi säger här i Republiken Jämtland. Tunnbrödet kan vara vilket som helst, men om det är made in republiken blir stuten förstås mer genuint stursk.

Men vi vegetarianer då? ropas det från den gröna djungeln. Vilket osötat tunnbröd som helst, gärna libanesiskt, prova med hummus, oliver, rödlöksringar, tomater, hackad bladpersilja och stänk med några droppar citron, replikerar Sjukhusbibliotekarien och baxar raskt upp ”Ingen panik : fri från panik- och ångestattacker i 10 steg med kognitiv beteendeterapi” av Per Carlbring och Åsa Hanell och där trivs den ganska bra i hyllan nära Bengt Erikssons ”Konceptualisering i psykodynamisk terapi : att begripliggöra människor i rummet, situationen, personen och bakgrundshistorien”.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev