Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kan man föda 25 barn?

Publicerad: 1 augusti 2012, 14:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ett misstag, tänker Jennie när hon ögnar igenom patientens tidigare historia. Fött 24 barn och detta ska bli nummerr 25 ...! Nej, det kan aldrig stämma. Det ska naturligtvis stå fött 14 barn och inte 24. Men, men, men, det visar sig – när Jennie väl kommer på hembesök – att hela huset formligen kryllar av barn och tonåringar. Nog verkar Mrs Conchita Warren ha fött 24 barn alltid. Mr Warren då? Mja, här får vi ett tidigt exempel på en modern kompetent pappa som inte bangar för ännu mer ”nytillverkning”, men också support och underhåll av det han har ställt till med.

Ganska sympatisk karlslok, skulle gammelfarmor ha sagt.

Färgsprakande, livliga, dråpliga för att inte säga burleska interiörer mixade med bokstavligen rena skithushumorn trakteras vi med i ”Barnmorskan i East End: en sann berättelse från 1950-talets London” av barnmorskan själv, Jennifer Worth. Ofattbara tragedier och allsköns vidrigheter, inte minst från bordellerna, får vi uppleva genom 23-årga Jennies medelklassögon. Bara att som ung barnmorska med väskan fastspänd på pakethållaren transportera sig runt per cykel i East End på1950-talet var en prestation. Många märkliga livsöden och otroliga vårdsituationer ryms inom dessa 390 sidor. Som när Jennie, tursamt nog med handskar på, nästan håller på att ha sönder en syfilitisk schanker eller när två kollegor i stället för att vänta ut broöppning tar en genväg över Themsen via pråmarna à la jumpa på isflak.

Läs och lär av syster Evangelinas enastående sätt att etablera kontakt med besvärliga patienter som inte vill bli undersökta. Eller gör det inte!

Tänk om vårdpersonalen visste om den här underhållande, lättlästa sannskildringen inifrån vården! Funderar jag på väg hem för att tillbringa dagens sista timmar i sällskap med barnmorskorna i nunneklostret där i East End.

Ja, jag vet att ”Barnmorskan i East End” har gått på TV nyligen, men hur välgjorda brittiska TV-serier än är, går de aldrig upp mot att läsa böckerna och hör vad en bibliotekarie säger. Mycket nöje!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev