Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Kan man insjukna i passion?

Publicerad: 4 Februari 2014, 14:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Kan man bli sjuk av kärlek? Är passion ett sjukdomstillstånd? Det finns många teorier om det. Trots att jag har levat i bra många år känns frågan riskabel att svara på.

En som faller halvt i koma av trånad och mer därtill är Ester. Som lever med Per. Tomgång i förhållandet som har samma temperatur som vattnet man tvättar sidenscarves i. Fesljummet. Ester är mottaglig för något nytt. Ytterst farliga konstnärsvibbar drar in i skepnad av Hugo.

Händelsevis blir Ester tvungen att å yrkets vägnar läsa in sig på den etablerade konstnären Hugo Rask eftersom hon ska göra intervju och skriva en artikel om honom. Esters yrke? Bry er inte om det utan låt oss skena vidare i präriebranden. Ett år av lidande väntar vår kvinna. Omfattningen av tillståndet som slår ner i Ester Nilsson, 31 år gammal och extremt mottaglig för raska virus är omvälvande och plågsamt.

”Egenmäktigt förfarande” är en roman av Lena Andersson, belönad med August-priset för årets svenska skönlitterära bok 2013. En dissektion av kärleken skulle man också kunna kalla berättelsen. Lena Andersson karvar och skär, lägger upp bitar och flisor på det rostfria bordet. Strösslar över med nypor av Hjalmar Söderberg-känsla, men också rätt så mycket rent armégrå humor.

”Nä, den där orkade jag inte med!” utbrast Äldre Bibliotekarien med ena bruna Birkenstocken halvvägs i pensionen.

”Jomen, man kan läsa den, så har man något att säga för den händelse författaren kommer på tal!” kvittrade Unga Bibliotekarien i sin rosenmönstrade vippkjol startklar för klivet in i livets väntande passioner.

Sjukhusbibliotekarien deklarerar helt torrt att det här är en alldeles utmärkt dissektion av ett tillstånd skrivet av en författare som har alla instrumenten till hands och vet hur snitten ska läggas.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev