Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

”Kan man ta en Alvedon så kan man ta vaccin”

För mig så kan folk tjata sig blåa om att man måste ta folks oro på allvar, men sluta dalta, skriver Henrik Widegren. (14 kommentarer)

Publicerad: 19 mars 2021, 09:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Henrik WidegrenCovidvaccin

Strax före nyår kom jag hem från en nattjour. Sjukhuset var sprängfyllt och på iva låg covidpatienter i långa rader. När jag kom hem såg jag en artikel om någon som aldrig tänkte vaccinera sig mot covid för att hen var skeptisk mot vaccin. Just då ringde lokaltidningen och frågade vilken lag jag skulle vilja införa om jag var kung för en dag. Jag drämde till med att det borde finnas en lag om att ifall man blir erbjuden covidvaccin måste man tacka ja, annars får man ingen vård om man blir sjuk i covid, för då får man stå sitt kast.

Det blev ett himla liv.

Jag tänkte att folk borde kunna läsa mellan raderna och förstå att jag inte menade att vi ska neka folk vård, utan att vi ska vaccinera oss. Så jag skrev ett förtydligande.

Det blev ett himla liv igen. Mycket stöd, men även hätska kommentarer, arga meddelanden och mejl, skrivna i versaler.

Då blev jag förvånad på riktigt. För jag hade trott att vaccinationsmotståndarna var väldigt få, och mestadels foliehattar och konspirationsteoretiker. Men plötsligt förstod jag att ett icke försumbart antal svenskar inte tänkte vaccinera sig mot covid.

Vaccinationsmotstånd är inget nytt. Redan i början av 1800-talet, strax efter att Edward Jenner hade gjort den första vaccineringen mot smittkoppor, uppstod ett motstånd. Kyrkan var kritisk. Att injicera ämnen från djur (kokoppor) var bestialiskt, och man ifrågasatte även Guds vilja: Om Gud vill att ett barn ska dö på tisdag i smittkoppor, så ska människor inte hindra det. Men även vissa läkare såg sin verksamhet med att variolisera (en äldre form av immunisering) hotad.  

Men det var ju för 200 år sedan. Nu är vi klokare! Nja. Enligt en Sifo-undersökning i december tänker 14 procent av vuxna svenskar inte vaccinera sig mot covid. 14 procent! Det är en miljon människor! 

Så varför är så många tveksamma till covidvaccinet? Narkolepsifallen från svininfluensavaccineringen är självklart en faktor. Man tänker: ”Varför ska jag riskera biverkningar av ett snabbt framtaget vaccin?” Och står valet mellan vaccinbiverkningar och att vara frisk, så är valet lätt.

Men det är fel. För i vågskålarna ligger inte biverkningsrisk eller frisk, i vågskålarna ligger biverkningsrisk eller iva-vård. Men det är inte så lätt att förstå om man inte sett en iva där patienter ligger i långa rader. Man kan bråka om procenten, men faktum är att risken för att bli allvarligt sjuk av covid är större än risken för att bli allvarligt sjuk av covidvaccinet. Punkt.

Och sedan har vi även den där omoderna tanken att göra något som inte bara är för en själv, utan för andra. För faktum är ju att om tillräckligt många vaccinerar sig, så hjälps vi åt att skydda dem som inte kan vaccinera sig. Att ta en för laget. Men den tanken vågar man ju knappt vädra offentligt.

För mig så kan folk tjata sig blåa om att allt ska vara frivilligt och att man måste ta folks oro på allvar, men sluta dalta! Om man kan ta en Alvedon så kan man ta vaccin.

Vaccin är den medicinska uppfinning som har räddat flest liv i världshistorien. Ta en för laget! 

Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

2021-06-07

Det är ledsamt att läsa denna artikel och flertalet kommentarer. Vilken människosyn. Jobbar ni inte inom vården? Det märks faktiskt inte. Ni kanske främst arbetar med folk som är friska eller med patienter utan komplicerade åkommor? Ni kanske inte möter dem då de ofta söker sig privat, där de faktiskt får hjälp. 

Det finns flera anledningar att folk väljer att inte vaccinera sig; alla behöver inte vara obstinata foliehattar. Det finns tydliga punktlistor på vilken typ av patienter som ska undvika vaccinering. T.ex, folk med problem med immunförsvaret och nervsystemet. Har ni aldrig träffat på sådana personer, trots att ni jobbar i vården? De brukar förvisso viftas bort, så intresset verkar ju inte finnas för dessa individer ändå.

Så om man inte vaccinerar sig har man inte rätt till vård. Så om en patient som har problem med både nervsystem och immunförsvar, inte vill vaccinera sig just nu, ska bestraffas med att inte få vård om denna skulle bli sjuk. Vill man ta död på människor med diffusa sjukdomar och överkänslighet? 

Med önskan om mer empati och förståelse i vården. 

Emelie, SSK

 

2021-05-12

Om du väljer att vaccinera dig gör du det för din egen skull, inte för andras. Även om du är vaccinerad kan du fortfarande smitta andra. Viruset kan fortafarande hamna på din hand eller dina kläder. Du får inte något magiskt plasthölje över dig för att du vaccineras. Att säga något annat är vetenskapligt falskt.

Det är inte corona som har skapat kaoset i vården det har varit kris länge men det är nu som det börjar synas och komma fram hur illa det faktiskt är. Sverige har minst vårdplatser per capita i hela eu och antalet iva platser har halverats på bara några decennier trots att befolkningen ökat. 1993 fanns det 4300 iva-platser. 2019 fanns det 526. Att det inte finns platser och vårdpersonal har med politiken att göra och hur man prioriterar där inte på corona.

Det är din kropp och du har själv rätt att bestämma. Att försöka få någon att vaccinera sig genom att nedvärdera och skuldbelägga är fegt och bygger på okunskap och rädsla. Läs på istället och utbilda er. Titta inte bara på media där man piskar upp rädslan eller lyssna på representaner från läkemedelsföretagen som tjänar ohyggliga summor på desa vaccinen. Titta på riktig statistik och forskning och va kritisk till källan.

Fanny, undersköterska

 

2021-04-06

Till Lena USK med meningsfränder:

Hur ser du på solidaritet mot dem som kan drabbas av sjukdomen om du avstår från att skydda oss?

Hur ser du på den skräck för sjukdomen som vi andra känner, förvärrad av vaccinvägrarna?

Hur ser du på obehaget av alla restriktioner som krävs och som förvärras och förlängs av vaccinvägrarna?

Hur ser du på alla nödvändiga operationer som måste ställas in pga att IVA-platserna är långtidsupptagna av covid19-sjuka, vilket förvärras och förlängs av vaccinvägrarna?

Vi är förtvivlade över okunskapen och ovilligheten att lyssna på sakkunskapen. Vi hade gärna sluppit den här situationen.

Visste du att enda sättet för viruset att sprida sig är om någon smittad går för nära en annan person? Hela pandemin skulle ha ebbat ut totalt för ett år sedan, om alla hade hållit vederbörligt avstånd under några veckor tills viruset dog ut. Alla ville tydligen inte det. Och av någon obegriplig anledning vill fortfarande inte alla det, utan de fortsätter att träffas, festa, resa – och protestera!! Vad vill du? Är vi inte trötta nu på restriktioner, nedstängningar, skräck och oro? Är det inte dags att avsluta mardrömmen?

Många håller med Widegren: Dags att sluta dalta.

Olle Kjellin, pensionerad läkare

 

2021-04-01

En lite färskare opinionsundersökning från Novus i Februari på uppdrag av Sveriges Radio (n=16 532) visar att endast 6 procent ej vill vaccinera sig. Klart att det är lätt att vara efterklok, men trenden verkar ju vara att färre och färre säger nej till vaccin. Jag tror att man utifrån de pågående opinionsundersökningarna kan sova gott vetandes att vaccinmotståndare knappast utgör någon betydande andel av befolkningen, och kanske kan vi tvinga oss själva att vara lite mer optimistiska i synen på sunt förnuft hos befolkningen. Mindre alarmism, mer vaccin! (Ty efterfrågan finns).

Magnus, Patienttransportör

 

2021-03-24

Våren 2020. Jobbar som transportör på sjukhus.

Feta krigsrubriker om den nya sjukdomen Covid. Överallt. All media. All annan nyhetsrapportering låg i covidskuggan. 

Erkänner att jag där i början resonerade lite som så att ”äsch; det är bara en vanlig influensa” - är bara de blödande nyhetskanalerna som fått vittring på säljande skrämselpropaganda.

Men väldigt snabbt förändrades vardagen: Patienter som drogs ner på golv för att underlätta HLR för tillkallat akutteam.

Hjärtstopp- HLR- de tappra sjuksystrarna/läkarna fick igång hjärtepumpen igen! - Helt  Fantastiskt!!  Och så intubering och vidare mot Covid-IVA.

Kylrummen med de dystra bisättningssäckarna. 

Ångesten/drunkningskänslan som syns i ögonen när patienterna inte kan syresätta sig ordentligt.

Oron över att gå in på covid-19-flersalsrum för transport av patient, bärandes ett simpelt mun”skydd”, och man tar ett djupt andetag i slussen innan man går in på rummet, går igenom, öppnar dörren till luften utanför och syresätter sig med ett par djupa andetag, innan man åter igen försöker hålla andan och går in för att hämta patienten.

RP

 

2021-03-24

Bästa jag läst på länge! Ta ansvar, om inte mot dig själv, så för medmänniskor. Att inte vaccinera sig anser jag som oansvarigt och ett hån mot alla inom vården. Så fruktansvärt trött, sliten. Kommer allt rasa för att vanvettet försvunnit?

Håller med, sluta dalta! Vi måste orka lite till (tyvärr).

Maria, undersköterska MAVA

 

2021-03-23

Till Lena USK och likasinnade. 

Det har redan dykt upp gott med studier som visar god tidig effekt. Ex. att de i fas 1 i ex. Skottland som fått vaccinet har haft en 80 procentig minskning av inläggning på sjukhus och senaste siffror från Astra Zenecas vaccin visar 79 procent minskning av antalet smittade. 

Till er vill jag säga; räcker det inte med över 12,000 döda för er? Vill du inte vara en del av att hjälpa till att stoppa det ökande dödsantalet?

Detta är ingen konspiration. En stor del av era kolleger har redan tagit vaccinet till trots för rädslan för bieffekter och risken för eventuella långtidsbiverkningar mm. Det rör sig inte om hjärntvättade eller korkade människor.

För min del så har jag tagit vaccinet för att jag har fått nog av att dödsförklara patienter. 

Evinnerligt trött läkare

 

2021-03-23

Tack för sluta dalta, önskar du hade varit kung för en dag vi måste alla ta vårt ansvar ta vaccin

Sjuksköterska

 

2021-03-22

Bravo!

Stefan Amér

 

2021-03-22

Till Lena USK med meningsfränder:

Hur ser du på solidaritet mot dem som kan drabbas av sjukdomen om du avstår från att skydda oss?

Hur ser du på den skräck för sjukdomen som vi andra känner, förvärrad av vaccinvägrarna?

Hur ser du på obehaget av alla restriktioner som krävs och som förvärras och förlängs av vaccinvägrarna?

Hur ser du på alla nödvändiga operationer som måste ställas in pga att IVA-platserna är långtidsupptagna av covid-19-sjuka, vilket förvärras och förlängs av vaccinvägrarna?

Vi är förtvivlade över okunskapen och ovilligheten att lyssna på sakkunskapen. Vi hade gärna sluppit den här situationen.

Visste du att enda sättet för viruset att sprida sig är om någon smittad går för nära en annan person? Hela pandemin skulle ha ebbat ut totalt för ett år sedan, om alla hade hållit vederbörligt avstånd under några veckor tills viruset dog ut. Alla ville tydligen inte det. Och av någon obegriplig anledning vill fortfarande inte alla det, utan de fortsätter att träffas, festa, resa - och protestera!! Vad vill du? Är vi inte trötta nu på restriktioner, nedstängningar, skräck och oro? Är det inte dags att avsluta mardrömmen?

Många håller med Widegren: Dags att sluta dalta.

Olle Kjellin, pensionerad läkare

 

2021-03-22

Om man vill att vi som är vaccinförsiktiga ska ändra oss borde man inse att information är den rätta vägen. Att som artikelförfattaren försöka skamma oss och nästan idiotförklara oss genom att likställa detta extremt snabbframställda vaccin med alvedon är verkligen inte rätt väg. Har man tänkt på varför så många är tveksamma? Är man överhuvudtaget intresserad av orsaken? 

För mig är det enkelt. Vaccinet som finns skyddar inte mot att insjukna i Covid-19. Vaccinet skyddar inte från risken att man smittar andra personer. Det enda som de olika tillverkarna i dagsläget tror de kan lova är att OM man blir sjuk så får man ett lindrigare förlopp. För mig är inte detta något som motiverar den risk som ett oprövat vaccin innebär (och ja ett vaccin som funnits i mindre än 1 år är faktiskt oprövat för långtidsbiverkningar samt att fler och fler korttidsbiverkningar dyker upp för varje vecka). Jag säger inte att jag aldrig kommer att vaccinera mig men i dagsläget väljer jag att avstå från vaccin trots att jag får det gratis via min arbetsgivare. Varför kan man helt enkelt inte acceptera detta?

Lena USK

 

2021-03-21

Kan bara hålla med till punkt och pricka. Några på mitt arbete tvekar men som tur är tar de flesta vaccinet. Med risk för att anmärka på min egen yrkeskategori: har det med utbildning att göra? Då tänker jag på vårdpersonal. Har inte hört varken läkare eller ssk som sagt nej men en hel del usk/vårdbiträde/lsspersonal etc. Kan det vara att de inte söker fakta innan de tar beslut?

USKMK

 

2021-03-21

Jag är pensionär och en av åtskilliga i landet som vaccinerar mot covid-19. Jag har mött så många positiva människor i åldersrelaterade grupper, men även hemtjänst och sjukvårdspersonal. Har även mött ett fåtal som inte vill vaccinera sig och har som argument att det är så många biverkningar! Inget stämmer ju av det brukar jag upplysa om. Så många som blivit vaccinerade i världen av de vaccin som blivit godkända av EU och så få som har haft livshotande skador efter vaccinationen. Hur många är det inte som har dött eller fått livslånga men efter att insjuknat i covid-19! Det verkar inte som om man tänker så långt.

Yvonne Ypevik

 

2021-03-21

Bravo! Man får vara lite solidarisk faktiskt och tänka på helheten och inte bara sig själv. För mig var det självklart att ta vaccinet, stod i drop in dagen efter min chef hade fixat intyget. Enbart ont i armen/axeln, mina kollegor hade inga biverkningar alls eller endast ont i armen. Ta ansvar och vaccinera er! 

Emelina, undersköterska i Huskvarna

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Henrik WidegrenCovidvaccin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev