Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kan man vaccinera mot prematura pensionstankar?

Publicerad: 11 november 2014, 08:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


17-åringar får pensionsbesked hem i brevlådan, ja, det orange kuvertet och det hörde jag på radionyheterna i P1 och då måste det vara sant. 17 år och livet leker, 20 år tror jag visst att jag var och det är man bara en gång och då ska man ha roligt, barn lilla, sa Tante Louise i någons barndom.

30-åringar jobbar dag och natt för att betala Stora Nybyggda Huset för att sedan skilja sig sommaren därpå "för vi har växt ifrån varandra", lägger ut brudklänningen i storlek 36 på Tradera inklusive de benvita sidenskorna och vem tar barnen Ossian och Matilda?

40-åringar samlar money-money likt sjörövare i sina skattkistor för dom ska bo i Provence sedan, inte sjörövarna, men killarna och tjejerna runt 45.

För fan, jag har ett litet jävla arbetsliv att ta hand om, skanderade kvinnan nyss fyllda 60 i Rom och skar sina tänder.

Jag vill gå i pension! bekände den facklige ombudsmannen någorlunda ärligt. Ja, det lät så i varje fall. Ärligt. Nästan glatt.

Jag ska gå i pension! kvittrar Ingalill på ekonomiavdelningen till alla som vill höra. Jag tror jag ska gå tidigare. Ha det litet gôtt i några år.

Och Börje är hemma också – gick i fjol, så det passar bra, sa frun med färsk jägarexamen, älg i blick och agendan full av gelékokning.

Jag tror jag går vid 61, ja, det ska jag! drömmer den på gränsen till klåfingrighet kreativa dalkullan i sin smörgula cottage. Och ger ömt den lilla ärvda hallbyrån en sista strykning i nyansen matt ladygrått.

Vem ska sköta Sverige? ryter Sjukhusbibliotekarien och läser tidningsannonsen:

Pigg pensionär klipper fruktträd

Tel. Pennsylvania 6500

Tyst, en hoppingivande viskning susar ner från någon av planeterna:

Nja, jag vill jobba. Vad skulle jag annars göra? filosoferar Fröken i Skolan som slår två flugor i en smäll för hon vill samtidigt komma ifrån sin gubbe. I varje fall en liten aning.

Det borde finnas sprutor mot prematura pensionstankar, tycker en sjukhusbibliotekarie.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev