Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Kärnfrisk julbetraktelse?

Publicerad: 11 december 2017, 12:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jula med sina nära och kära, nej tack! Om ens allra närmaste alla är döda ter det sig inte särskilt lockande att fira jul med dem. Vi minns och saknar våra kära extra mycket vid jul och när det drar ihop sig till andra stora högtider. Då är många av oss, om inte bokstavligen hemma, så befinner vi oss ändå där precis som i julsången:

”… I´ll be home for Christmas if only in my dreams, you can count on me …”

Julmat? Inga bekymmer. Är man i arbetslivet begår man julbord flera gånger om innan julafton. Jultraditioner med nostalgi? Julen är röd & grön med skinka, lutfisk och gröt. Bor man i Österbotten är det sed att på juldagen koka fruktsoppa av torkad blandfrukt. Soppan serverar man sedan till resterna av risgrynsgröten.

Julknäck kan man koka liksom pank eller rörost som jämtarna kallar den. Gum heter osten i Härjedalen. Denna hemgjorda delikatess går inte att laga på köpemjölk utan det krävs opastöriserad helmjölk. Hembakt rågbröd och faster Saras segkakor samt inlagd sill så kallad kryddsill, stod på barndomens julbord i Norrland. Saffransbröd till kokkaffet. Våra Österbottens-morföräldrar hade med sig recept på hembakade munkringar från sina år i USA. Således inget firande utan amerikanska doughnuts till jul och alla andra högtider.

Julaftonschampagne började vi med i tidigt 1990-tal och sedan dess har det varit tradition att korka upp en flaska äkta champagne på julafton. Likaså att under julen läsa klassiska julberättelser, kanske Charles Dickens, Viktor Rydberg, Astrid Lindgren, något av Selma Lagerlöf eller bara glädjas åt Sven Nordqvists Pettson och Findus-böcker.

Vinter i radions P1 varje dag klockan 13 med början Juldagen och avslutning Nyårsdagen. Höjdpunkten i år blir på Annandag Jul med bloggaren Dagny Carlsson, 105 år. Vi är säkert många som gärna lyssnar till vad en 105-årig tjej kan ha att säga.

Jul är faktiskt jättebra, många klappar vill jag ha! står det i en av luckorna i ICA:s adventskalender 2017. Sjukhusbibliotekarien instämmer!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev