Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

KI varnar för Fukushima-haveriets hälsoeffekter i Norden

Publicerad: 8 juli 2014, 05:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I norska avisen Bergens Tidende varnar en forskarduo från Karolinska Institutet att orsaken till att en del barrskog i Norge blivit brun och intorkad är inte alls normala variationer i vädret (som experterna vid Norsk Institutt for skogforskning tror). Docent Olle Johansson och norske gästforskaren Sergio Manzetti är tämligen säkra på att de brunsvedda barren beror på kärnkraftshaveriet i japanska Fukushima våren 2011.

Reportern på BT hade fått tillgång till en rapport från KI och även intervjuat Manzetti:”De siste vårene har vi hatt lange perioder med vind fra øst. Isotopene kan ha bli ført over de østasiatiske steppene og mot Skandinavia ... det er påfallende at trærne i Norge er angrepet hver vinter etter 2011, etter atomulykken i Japan ... Det må være en sammenheng”.

Inte nog med att skogen tagit stryk, även människors hälsa hotas i Skandinavien och speciellt kring Sognefjorden där Manzetti tidigare arbetade på företaget Fjordforsk. ”De to forskerne frykter også at mulig radioaktivt nedfall fra Japan kan ha påvirket folks helse de siste to-tre årene. De viser til en unormalt stor utbredelse av luftveissykdommer som lungebetennelse, influensa og allergier, særlig i Sogn og Fjordane. I 2013 informarte en allmennlege i Vik i Sogn at han ikke hadde sett maken til forkjølelse og influensaliknende utbrudd i Skandinavia: Et slikt nedfall kan selvsagt også ramme mennesker, sier Manzetti.”

De två forskarna från KI är inte experter vare sig på skog eller radioaktiva läckage, men de varnar gärna för olika miljöhot. I Norge har de tillsammans skrivit varnande debattartiklar om faran med att äta mat från GMO-växter och om sjukdomar orsakade av kraftledningar. Olle Johansson är i Sverige mest känd för sina teorier kring allt ont som mobiltelefoni och andra radiofrekventa EMF kan orsaka: malignt melanom, bröstcancer, Alzheimer, långtidssjukskrivning och att hela mänskligheten kan vara steril om 150 år.

När jag kontaktade Olle Johansson och bad att få läsa rapporten om Fukushima gick inte det för sig eftersom det var en ännu opublicerad ”arbetshypotes”. Bergens Tidende, som fått tag i rapporten, ville inte heller lämna ut den, och de avböjde att publicera denna text med min egen arbetshypotes: under sommarens nyhetstorka (som i Norge kallas agurktiden) blir journalister mindre källkritiska.

Som tur var släppte BT fram några som på riktigt forskar om radioaktivitet med en kritisk replik. Njål Brekke, doktor i kärnfysik, och Tom Christian Holm Adamsen, doktor i radiokemi, exemplifierade med att bara för att skogen började bli brun året efter Osama bin Laden mördades av USA så talar det inte för ett orsakssamband. Men det kanske duger som arbetshypotes?

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev