Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kitty och påssjukan

Publicerad: 28 mars 2012, 18:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Påssjuka och hur tråkigt som helst om man är 8-9 år och precis har tagit sig ur analfabetstadiet. Inte får man gå ut, inte får man gå till skolan och inte får man vara med kompisar. Bara vara inne. Ensam hemma och åååååh så tråkigt allting är! Men så kommer en räddande ängel i form av en läsande styvpappa som förstår behovet. Som varit i bokhandeln och fått sig rekommenderad ”Kitty och spöket på Stora Skuggan”. Effekten blir omedelbar. ”Jag lade mig och läste direkt!” minns denna flicka som nu är en myndig fembarnsmamma, mormor och farmor flera gånger om. Påssjukeflickan var inte jag utan en arbetskamrat, men visst konsumerade jag Kitty en gång. Spännande och otäcka upplevde vi böckerna som då när vi just lärt oss läsa.

Vad fångade oss mera? Kan det ha varit att Kitty har allt? I böckerna framkommer inte riktigt hur hon har fått det. Inte studerar hon, inte arbetar hon, inte hjälper hon till hemma, men trots det har hon körkort, bil, pengar och i övrigt en bekväm tillvaro. Dessutom två trogna väninnor, Bess Marvin och George Fayne, som alltid finns runt henne färdiga att gå ut och äta lunch. Pojkvän i skepnad av en viss collegestudent Ned Nickerson visar upp sig, men rätt sparsamt. Det finns en sak som Kitty inte har och det är en mamma, men annars fattas henne intet. Pappa respekterade advokaten-änkemannen Carson Drew och dotter Kitty är bosatta i den fiktiva staden River Heights med hushållerskan Hannah Gruen som sköter om far och dotter. Kitty verkar aldrig befatta sig med simpelt hushållsarbete. De tre väninnorna fräser runt i sportbilen, löser mysterier, luras i fällor, tas tillfånga, befrias ur fällor, luras in igen, äter luncher, snubblar över nya mysterier osv.

Hur ser Kitty ut? Bokomslagen visar ofta Kitty i profil och helst omgiven av  skrämmande skuggor, ett par händer eller något annat farligt som lurpassar på henne. Påfallande gärna håller Kitty en ficklampa i handen. En brunett med blå ögon skulle hon kunna vara. Hur gammal är Kitty? Tillräckligt gammal för att ha körkort och i USA får man det redan vid 16 års ålder.

Vad är en bra bok? Är det en bok som är skriven av en Nobelpristagare? Måste det vara ett verk av högt litterärt värde? Kan man få noll läsupplevelse av en författare av god kvalitet? Tänk om författarens verk inte säger en ett endaste dugg! Är det fortfarande en bra bok då? Jämför med ett par handsydda skinnskor av högsta kvalitet. Passar de inte så passar de inte, men passar de så passar de.

Kan en bra bok rent av vara en Kitty-bok? Säg den som inte har kommit i kontakt med dessa ungdomsdeckare, prydda med röda eller gröna bokryggar, utgivna på Wahlströms förlag. Kitty-böckerna skrevs av Carolyn Keene som inte var en författare utan en pseudonym för flera olika personer. Den egentliga Kitty-skaparen hette Edward Stratemeyer, grundare av The Stratemeyer Syndicate book-packaging firm. Den första författaren anses dock vara Mildred Wirt Benson. I engelskspråkiga länder heter vår Kitty Nancy Drew och i fransktalande länder Caroline Quine. Den första boken om Kitty Drew kom ut i USA 1930.

På 1960-talet kunde en påssjuka betyda åtminstone ett par veckors frånvaro från skolan. Då hinner man få Kitty-bok nummer två av en styvfar som förstår att ”fönster” ovillkorligen måste öppnas för små patienter med sjukdomar som parotitis epidemica. Fönster mot andra världar om det så bara är en Kitty-bok som Stratemeyer-syndikatet med pseudonymen Carolyn Keene står bakom.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev