Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Klockan 10.23 möts Avogadro mot Hahnemann

Publicerad: 26 Januari 2010, 07:50

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Dagens Medicin har en systersajt som kallas Dagens Apotek. Där bloggar en apotekare och farkmakognostiker, Sonny Larsson vid Royal Botanic Gardens Kew, London. Hans senaste blogg tar upp ett nära förestående jippo i England.

På lördag (30/1) exakt klockan 10.23 skall ett antal engelska skeptiker kollektivt överdosera olika homeopatiska preparat. Detta är en protest mot att den stora apotekskedjan Boots säljer homeopatiska preparat och därmed ger sken av att dessa preparat har någon som helst farmakologisk verkan. Vilket de inte har, förutom att laktosen i dessa sockerpiller höjer blocksockret.

Men varför ett så ojämnt klockslag? Det är en referens till gränsen där homeopatins utspädning närmar sig oändligheten. Samtidigt som Hahnemann fantiserade ihop sin lära jobbade kemisten greve Amadeo Avogadro med riktig vetenskap som står sig än.

Avogadros lag säger att alla gaser vid samma tryck, temperatur och volym innehåller lika många molekyler. För att hedra Avogadro uppkallades drygt 50 år efter hans död en viktig kemisk konstant efter honom, Avogadros tal (eller konstant). Ungefär 6 x 10 upphöjt till 23, så många molekyler blir 1 mol, det antal som behövs för att massan i gram skall få samma numeriska värde som ämnets molekylvikt i u (atommassenheten).

Det betyder, så vitt jag har förstått, att om vi tar en liter lösning med 1 mol koffein så har vi i vår liter 6 x 10 upphöjt till 23 stycken molekyler koffein. (Molmassan 194,2 gram koffein motsvarar över 1000 dubbla espresso.) Späder vi ut lösningen 1+9 så får vi tiondelen så många molekyler kvar i vårt litermått och så vidare. Till en viss gräns.

Om vi späder vidare i tiopotenser så får vi problem efter den 23:e spädningen. De i genomsnitt sex ynka molekylerna som finns kvar skall fördela sig på tio liter vätska. Med den 24:e spädningen har vi passerat Avogadros tal, och sannolikheten för att det finns en enda koffeinmolekyl kvar i vårt litermått är mindre än 1.

Fortsätter vi späda så får vi vad? Oändligt svagt kaffe, men samtidigt ett starkt homeopatiskt sömnmedel, i en logisk saltomortal där verkan påstås bli omvänd samtidigt som ämnet späds bort. För att demonstrera hur overksamt detta sömnmedel och alla andra homeopatiska medel är skall aktivisterna överdosera offentligt och skapa uppmärksamhet kring denna låtsasmedicinska anakronism som stöds av brittiska skattepengar och som Boots slår mynt av.

MATS REIMER

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev