Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kolloidalt silver till barnen

Publicerad: 27 oktober 2014, 07:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ni har förhoppningsvis inte missat att Helsingborgs Dagblad granskat den (möjligen olagliga) läkemedelsreklam som i en sluten Facebook-grupp bedrivits av Sveriges största tillverkare av vattenreningsprodukten "kolloidalt silver". Trots namnet innehåller lösningen mer löst silveroxid och silverhydroxid och inte så mycket av nanopartiklar i kolloidal form, totalt motsvarar silvret blott en hundradels gram per liter lösning.

Silverlösningen får varken lov att marknadsföras som läkemedel eller kosttillskott, men i praktiken säljs silvervattnet som alternativläkemedel och går att få i många hälsokostbutiker. På nätets största sajter för prisjämförelse katalogiseras kolloidalt silver bland hälsokost och kosttillskott, och söker man på "kolloidalt silver" presenterar Google annonser för olika hälsokostbutiker på nätet där silvervattnet säljs för runt 300 kronor per liter.

En av nätets försäljare av silvervatten har öppet lagt ut en stor del av den annars slutna FB-gruppens inlägg och det är intressant läsning. Gruppen, som startades av silverfabrikören, har nästan 20.000 medlemmar, och de som skriver delar med sig av positiva erfarenheter av skilda slag, både om silverlösningen Ionosil och om företagets andra produkt, MSM. Medlemmarna behandlar inte bara sina egna hälsoproblem med vattenreningsprodukten, de behandlar även partnern, husdjuren och barnen. Här följer några exempel på föräldrars berättelser.

En mamma berättade att hennes tioåriga son under ett års tid haft svåra symtom som ansågs orsakade av (den i regel harmlösa) parasiten blastocystis hominis. Läkarna hade gett flera antibiotikakurer som inte hjälpt och vården kunde inte göra något mera. Efter 3 veckor med kolloidalt silver var han i mycket bättre skick enligt moderns beskrivning.

En kvinnas inlägg kommenterade risken att den som intar mycket stora mängder silverprodukter efter hand kan anta en blåaktig hudfärg. Hennes familj hade använt detta kolloidala silver i över tio år, och hon skrev att hennes barn konsumerat flera liter Ionosil. Eftersom ingen av dem fått missfärgad hud konkluderar hon med att kolloidalt silver är helt säkert.

Flera berättar att de ger silvervatten i hopp om att behandla diabetes. En åttaårig flicka med diabetes sedan ett par år behandlades sedan en tid med två preparat från den skånska firman, både silvervatten och MSM. Behandlingen, där modern även gav silvervatten i inhalator, sades ha minskat flickans insulinbehov. Gruppens administratör skriver på den slutna FB-gruppen att "Förklaringen finns förmodligen att finna i att KS får bukt med den infektion som bakterier och virus kan orsaka i bukspottkörteln och som slår ut insulinproduktionen."

Silvervattnet används både invärtes och utvärtes, som gurgelvatten, i ögon, i hörselgången, på huden och som inhalation. En mor beskrev hur hennes barn med kruppartade luftvägsbesvär inte längre behövde ges astmaläkemedel i nebulisatorn, det gick lika bra med inhalerad silverlösning och att man placerade en halv lök vid sängens huvudända.

VD för silverföretaget tipsar om hur han behandlar förkylning och influensa: "Silvergrogg, 50 ml rödvin + 50 ml KS + saften från en halv lime. Ta en tesked eller två av detta ca var 5:e minut, håll i munnen en minut och svälj sedan. Upprepa under någon timme eller till glaset är tomt. De som inte vill använda alkohol utesluter helt enkelt rödvinet. Det finns de som säger sig få bra resultat med lime/citron enbart. Man kan använda starksprit med. Ta lite mindre sprit och mer KS så blir groggen inte så stark."

"Rödvin är enligt min mening att föredra då det finns många hjälpämnen i den röda druvan. Kan upprepas några gånger per dag. Lyssna på din kropp och sätt in groggen så fort du misstänker virus så slipper man oftast bli sjuk överhuvudtaget." Några föräldrar ger silverdrinken även till sina barn och "ser inga problem med att dutta i lite alkohol för att få fart på effekten och få symptomen att klinga av. Inte många barn, särskilt inte tonåringar, har gått genom livet utan att få medicin som även innehåller alkohol."

En del propagerar för silver mot "kronisk" borrelia. En treåring ansågs har fått kongenital borreliainfektion överförd in utreo. Hans mamma inledde behandlingen med kolloidalt silver, men rekommenderar att man kombinerar silver med skolmedicinska antibiotika, vars effekt påstås förstärka läkemedlens antibakteriella verkan mot borrelia och andra fästingburna infektioner.

Liksom bland andra användare av alternativmedicin märks en skepsis mot vacciner och fluor. Flera beskriver hur de hellre litar till silvervatten än låter vaccinera sina barn, och en kvinna önskar att skolbarnen skulle få skölja tänderna med Ionosil instället för fluorlösning. (Fast fluortanterna från vår barndom har faktiskt ersatts av fluor i tandkräm.) Fluor beskrivs i inlägget som ett nervgift som "bevisligen" skadar tänderna i stället för att skydda mot karies

Man verkar anse silverjoner som mer naturligt, trots att silver inte alls är något spårämne som behövs i våra celler. En mamma började med kolloidalt silver till sitt spädbarn när dottern fick luftvägsinfektion sju månader gammal: "[försäljaren av silvervatten] har övertygat mig att KS inte är ett gift utan snarare något åt det mera naturliga hållet. Jag ger hellre Kolloidalt Silver till mitt barn än läkemedel (ex. vacciner)."

Man kan irritera sig på att denne man tjänar pengar på att sälja en sannolikt verkningslös produkt, men jag är övertygad om att han inte är någon cynisk lurendrejare, utan han tillhör säkert själv de troendes skara. Någon större risk för biverkningar av den extremt utspädda silverlösningen tror jag inte man riskerar, det silverströssel du kan köpa på ICA innehåller nog ungefär lika mycket riktigt silver som några liter Ionosil.

Inte heller kan jag tycka att det är så fel om familjer använder huskurer mot banala åkommor och enkla infektioner som i regel botar sig själva. Risken med denna alternativmedicin är om den får några föräldrar att sluta med insulin eller medicinering mot allvarlig astma, och så förstås att några barn inte får ta del av BVC:s viktigaste insats för folkhälsan: vaccinationerna.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev