Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kommer en rödgrön regering bry sig om elallergi?

Publicerad: 10 december 2011, 07:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vänsterpartiet i Mora tror på elallergi, men hur är det med resten av partiet? Rosanna Dinamarca är en av kandidaterna till att bli ny partiledare för det sinistra partiet. Jag vet inte vad hon anser idag, men för bara några år sedan undertecknade hon en vänstermotion om ”Hälsoeffekter av strålning”.

Enligt Socialstyrelsens allmänna råd kan inte pengar till elsanering för att hjälpa elöverkänsliga tas ur det statliga bidraget för bostadsanpassning. Elöverkänslighet är förvisso inte vetenskapligt bevisad, men eftersom fler och fler människor, särskilt kvinnor, trots allt är elöverkänsliga, framstår denna inskränkning som felaktig.”

Elöverkänsliga personer kan inte heller få sin skada bedömd som arbetsskada. Även detta är oacceptabelt. Symtomen på elöverkänslighet bör kunna betraktas som grund för bedömning av arbetsskada. … Oavsett om det går att finna ett vetenskapligt stöd eller inte för att det är strålningen som är orsaken så finns det ett stort behov av att ta reda på mer om vilka andra faktorer som kan bidra till elöverkänslighet. … Forskningen bör också inriktas mot att dokumentera och utvärdera åtgärder för rehabilitering och symtomlindring.”

Nu skall sägas att vänstern inte är det enda parti som björnkramar de personer som felaktigt kopplar samman sina besvär med elektromagnetiska fält. En sökning bland de senaste årens motioner visar att även om det är riksdagsledamöter från MP, S, V och C som är de flitigaste motionärerna om elallergi, så har alla riksdagspartier (utom avsomnade Ny Demokrati) genom åren motionerat om elöverkänslighet.

Av nuvarande partiledare är det vad jag kan finna bara Gustav Fridolin som har satt sitt namn under en motion som förklarade att ”Miljöpartiet ser det som betydelsefullt att varje kommun reserverar områden i översikts- och detaljplaner som är lågstrålande, och tydligt informerar kommun­invånarna om var master planeras och om möjligheten att överklaga. Lågstrålande zoner är inte enbart ett intresse för elöverkänsliga utan kan även vara ett alternativ för dem som genom att undvika hög exponering vill förebygga eventuell överkänslighet.”

Kanske kommer elallergi att bli en stötesten om de rödgröna skulle bilda regering efter nästa val? Håkan Juholt har nyss talat sig varm för att avskaffa samtliga ”lågstrålande zoner” i hela landet, kosta vad det kosta vill.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev