Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Konsten att lata sig

Publicerad: 8 maj 2012, 00:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Väldigt många människor känner sig stressade på ett eller annat sätt och råden hur vi ska slappna av på bästa sätt haglar överallt, på nätet, i kvällstidningarna och i rutan. I värsta fall frammanas ytterligare en stress hos den stressade i jakten på avstressandet.

Så hur slappnar man av? Vad är avslappning? Givetvis är det individuellt men jag tror det viktiga inte är vad man gör utan vad som pågår i huvudet när man gör det. Det passar inte alla att meditera till valsång eller gå till en avslappningscoach för att ta typifierade exempel. Det viktiga är att man inte planerar, analyserar och löser vardagens och livets alla stora och små problem.

Konsten att bara vara.

En konst som för många är en utopi. Inte bara på grund av tidsbrist. När det gäller att slappna av, och då i synnerhet att riktigt lata sig, kan känslan av att man gör något fel, något fult, smyga sig på. Känslan av att man egentligen borde göra något annat. Känslan av att vara ineffektiv och sämre än alla andra kryper sig in under huden. Vad gör man då?

Tänker nu addera till svärmen av råd med ett par som jag själv tycker är nyttiga och som framförallt adresserar prestationsångest och inställning. Vilket är essentiellt oberoende av "avslappningsteknik", man måste helt enkelt tillåta sig själv att slappna av innan man faktiskt kan slappna av.

- Träna på att be om hjälp. Tycker du om att hjälpa men har själv svårt för att be om hjälp?  Vänd på steken. Låt någon annan få bli glad över att få hjälpa dig. Du är garanterat inte ensam om att tycka om att hjälpa.

- Träna på att säga nej. Blir du arg och besviken när någon säger sig inte har tid eller ork? Troligen inte, och troligen blir ingen arg på dig heller. Blanda inte ihop din rädsla för att uppfattas på ett visst sätt med hur människor faktiskt känner.

- Träna på att lata dig. Strunta i disken om du känner dig trött, vila en liten stund och inse att inget skändligt kommer ske. Ingenting kommer att ske, förutom att du förhoppningsvis fått en skön stunds vila. Som du är väl värd.

Det är inte lätt, men det kan vara väl värt ett försök.

Tack för ordet!

HANNA BRUS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News