Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Köp prisbelönt depressionsbehandling på sportvaruhuset XXL

Publicerad: 7 december 2012, 22:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Med morgontidningen följde häromdagen en rejäl annonsbilaga från sportvaruhuset XXL . På en helsida reklamerades för Valkee; en liten apparat som med LED-ljus i öronen sägs kunna hjälpa mot årstidsbunden nedstämdhet. "Allt från lindriga depressionssymtom till svåra tillstånd av mörkerdepression kan förekomma. Valkee ljuslurar ökar mängden ljus lätt och effektivt genom att via örat tillföra ljuset ytterst nära den behandlade vävnaden, det vill säga hjärnan." (Samma apparat säljs även av den stora elektronikkedjan Elgiganten.)

Det sägs till och med finnas vetenskapliga belägg för att dessa elektriska öronljus för 1499 kronor kan bota finskt vemod. "I kliniska undersökningar upplevde 9 av 10 patienter att deras symtom försvann helt efter 4 veckors behandling. Till de symtomen hörde bland annat trötthet och utmattning." Men hur bra är egentligen bevisen för att 10 dagliga minuter med svagt ljus genom hörselgång, trumhinna och skallben direkt kan påverka nervcellerna så att stämningsläget höjs?

De fåtaliga studier som åberopas är finska liksom patentinnehavarna är. I den senaste publicerade lilla pilotstudien är 5 av 8 författare anställda eller aktieägare i bolaget som säljer Valkee. Flera åberopade studier är enbart publicerade som posters, alltså utan peer-review. Bland annat denna som visar att den rapporterade effekten av ljus i öronen inte är dosberoende. En tiofaldig ökning av ljusstyrkan ger inte bättre effekt, vilket jag tycker stöder misstanken att här inte finns mer än placeboeffekt att hämta.

På bolagets engelska hemsida går man ännu längre och hävdar att man har forskning som visar att lite ljus i öronen ger finska hockeyspelare snabbare reflexer och får finska studenter att bli mer snabbtänkta. Tro det den som vill. Några som inte tror på detta är den finska föreningen Skepsis som har utsett Valkee till årets mottagare av humbugpriset, Huuhaa-palkinto 2012.

Om det vore så att LED-belysning av nervvävnad via hörselgången skulle ha kraftiga biologiska effekter, skulle jag vara orolig eftersom bolaget inte undersökt eventuella biverkningar på något större antal patienter. Men jag tror inte lite ljus i öronen har några effekter, mer än minimal uppvärmning. Dessa finska öronljus skall inte blandas samman med den mer farliga klassiska varianten där en vaxmättad tygveke stoppas in i hörselgången och toppen tänds på. Det kan ge allvarliga skador om smält vax rinner ned mot trumhinnan.

Vill man med LED-ljus höja stämningen vill jag föreslå en annan julklapp än Valkee. Apparaten Medinose påstås kunna hjälpa mot hösnuva. Även om det inte är årstid för allergisk rinit så lovar jag att med två röda LED upp i näsan så kommer den röda mulen locka till skratt och munterhet runt granen.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev