Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Korrekt etikett i Tumörstaden

Publicerad: 14 juli 2014, 06:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En av tre får cancer, men alla drabbas. Är det inte så det där inslaget låter som ideligen rullar på TV kollar jag med kollegan här inne i sjukhusbiblioteket denna surmulna sommardag. Jo, säger hon eftersinnande, en av tre och alla omkring drabbas på ett eller annat sätt.

Hur ska omgivningen runt patienten uppträda? Vad är god etikett i Tumörstaden? Ja, det är så Christopher Hitchens kallar platsen där han vistas sedan han drabbats av metastaserad matstrupscancer. Finns det kanske ett behov av en kort handbok i canceretikett, frågar han sig ibland både ilsket och uppgivet.

Hur det är ”Att dö”, som författarens bok heter på svenska eller ”Mortality” kort och gott på engelska, filosoferar Hitchens över på ett mycket personligt, känsligt, men också gripande och ibland faktiskt galghumoristiskt sätt. Det är så han tar till vara det lilla liv som återstår sedan han kollapsat på sitt hotellrum i New York den 8 juni 2010. Strax före jul den 15 december 2011 är allt slut. Bödelns namn: Lunginflammation. Innan dess hann Hitchens med att rapportera till oss om livet i Tumörstaden. Välskrivet av en man som hade ordet till yrke, ett superproffs, en offentlig intellektuell megastar med examen från anrika Balliol College i Oxford.

Orsaken till cancer... Nej, vi tittar istället på Christopher Hitchens konsumtion av starkt direkt citerat ur boken:

”Tumlare med whisky före lunchen följdes av ett par glas vin under måltiden och sedan några glas konjak på maten”, vittnar en av hans vänner om, men också att ”... vid ett rangligt bord och en gammal Olivetti, och i en symfoni av klapprande tangenter producerade han en nästan perfekt krönika på 1 000 ord på under en halvtimme.”

Det var ”Hitch” det och om du aldrig läst något av honom – ack, o och ve, så tråkigt, tycker Sjukhusbibliotekarien och presenterar honom här:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Christopher_Hitchens

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev