Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kotknackar´n fixar ryggen, även utan legitimation

Publicerad: 15 februari 2011, 07:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Anekdoter om kotknackare, till vilka folk vallfärdat för bot mot sina ryggsmärtor, har jag hört massvis med gånger. Historierna förtäljer om överfulla väntrum och en man i sina bästa år som drar, sliter och masserar, (ofta med hästliniment), varefter besvären är puts väck. Ofta beskrivs behandlingen som våldsam och hårdhänt.

Det här är också vad väldigt många förknippar med kiropraktorer. Det ska knakas, tryckas och botas. En del blir också så uppskrämda av historierna att de aldrig skulle sätta sin fot hos en kiropraktor.

Det finns mycket att diskutera kring utvecklingen av kiropraktoryrket och jag tänkte börja lite lätt med kotknackarens roll i presens. När jag säger kotknackare avser jag terapeuter som arbetar med manipulation/manuella behandlingsmetoder utan en legitimation.

Jag tycker det är beklagligt, av flera anledningar, att kiropraktorer allt som oftast förknippas med en behandlingsmetod/teknik. En metod som dessutom inte har ngn begränsning gällande utövaren. Yrkestitlar kan skyddas men det finns inget som hindrar att vem som helst använder sig av manuella metoder i syfte att behandla ryggbesvär och ta betalt för det. Det gäller bara att tänka sig för när man marknadsför sina tjänster.

Liknande situation råder för psykoterapi. Det finns ingen lag, rätta mig om jag har fel, som hindrar okvalificerade att bedriva psykoterapi. Helt vansinnigt.

Manipulation och manuella behandlingsmetoder används troligen framgångsrikt(?) av en hel del olegitimerade terapeuter. Vilket så klart resulterar i fler anekdoter och fler som kommer söka sig till densamme. Ibland möts jag av frågan: - ”Varför ska jag gå till en legitimerad kotknackare om resultatet blir detsamma som hos den andra”?

Ja, varför?

Förutom ansvarsfrågan, journaltvång och tystnadsplikt så finns det faktiskt en vits med övrig medicinsk kompetens. Att skriva ut ett recept är inte svårt om du har en penna likväl som man kan lära sig manipulera, instruera och ge råd. Troligen finns det också väldigt många kotknackare där ute med en god teknisk skicklighet efter åratal av erfarenhet. Att behandla med manuella metoder och rådgivning är dessvärre inte biverkningsfritt och kräver i sig kompetens utöver den kunskap som krävs för diagnostik och undersökning.

Ingen kommer säkerligen ifrågasätta varför det behövs åratal av medicinska studier för att få skriva ut recept likväl som man säkert förstår att den medicinska kompetensen framförallt behövs innan behandling initieras. Tyvärr är det inte lika självklart när det gäller alla behandlingsmetoder. Varken i lag eller för gemene man. Ter sig något märkligt samtidigt som jag förstår svårigheterna i att reglera trubbiga behandlingsformer.

Säkerligen kommer kotknackare fortsätta finnas och efterfrågas och förhoppningsvis kommer ingen att komma till skada. Jag hoppas bara att patienter väljer vårdgivare/terapeut med en medvetenhet om skillnaderna mellan en kotknackare och en legitimerad kiropraktor.

Tack för ordet!

HANNA BRUS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev