Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Krasch i annat land

Publicerad: 21 maj 2010, 07:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vi är ganska många som äntligen har fått våra semestrar beviljade vid det här laget. Åtminstone är vi här på NU-biblioteket lyckliga nog att ha fått det. En del av oss kan knappt bärga oss efter den bestialiska vintern. Vi är i fantasin redan på väg till varmare länder & stränder fastän det är några veckor kvar till semestern. Stanna hemma eller ge oss ut på vägarna mitt i högsommaren? Kanske rent av susa fram på hektiskt hårdtrafikerade vägar utomlands? Trist att tänka på, men olyckan kan vara framme.

Om utifall att: Här får du ett tips från oss på en stödbok som heter ”Stöd efter krasch” av Jörgen Lundälv (Meyers förlag, 2009). Praktisk bok i behändigt format att kvickt kunna slå upp saker i, men även att ha som ett stöd om det värsta skulle inträffa. Varje år skadas alldeles för många människor i trafiken och varför skulle det inte kunna inträffa på vår semester? Vilken hjälp och vilket stöd finns det att få för drabbade och närstående? 96 sidor om bemästring och överlevnad ur många olika synvinklar.

Extra besvärligt kan det bli om olyckan sker utomlands. Här finns ett utmärkt kapitel som heter ”Krasch i annat land” för just sådana tillfällen. Förresten, du glömmer väl inte att i god tid skaffa det där blåa europeiska sjukförsäkringskortet som kan beställas från Försäkringskassan? Har du det redan, så skadar det faktiskt inte att kolla giltighetstiden.

Poul Kongstad, specialist i neurokirurgi och intensivvård och tillika chefläkare för ambulanssjukvården i Skåne skriver i sitt företal till ”Stöd efter krasch”: ”Det har i Sverige saknats en heltäckande bok om trafikskador. Det är därför välkommet att denna bok nu kommit ut till förmån för drabbade och patienter.”

Och det kan vi alla bli även om vi bara tänker köra de få milen ner till moster Edla i Blekinge.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev