Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kräv att dina barn får samma behandling som doktorns!

Publicerad: 15 februari 2008, 09:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


De flesta patienter vill inte (och kan inte) värdera medicinsk information på djupet. Man vill i regel bara få tillräcklig information för att kunna vara delaktig i beslutet om sin behandling. Och jag tror att den viktigaste frågan patienten kan ställa är denna: Hur skulle doktorn ha gjort om beslutet gällt samma sjukdom hos honom själv?

Därför tycker jag att diskussionen om HPV-vaccin är konstig. Alla läkare och sköterskor som jag känner väl, de planerar att vaccinera sina unga döttrar mot HPV, eller har redan gjort det. Och jag har en gnagande misstanke att det gäller även de sakkunniga som är med och tar beslut som bromsar en allmän vaccination mot HPV.

Visst, vaccinet är inte perfekt, men hade det varit lite billigare hade jag faktiskt övervägt att vaccinera även mina söner. Det skulle åtminstone till en del minska risken att de i framtiden sprider ett frö av cancer till blivande flickvänner och som bonus skulle de få ett eget skydd mot kondylom (i varje fall av det ena HPV-vaccinet på marknaden).

Jag tycker att allmänheten bör bli lite misstänksam när läkarna behandlar sina egna barn på annat sätt än patienterna.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev