Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kruskalas i sjukvården

Publicerad: 13 december 2013, 13:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hur ser det ut på ett medicinskt bibliotek i jultider?

Ja, det ser väl bra ut. Låt oss i adventsstjärnornas sken ila förbi hyllmeter med ”Illustrated Textbook of Pediatrics”, rätt mycket ”Smärta och smärtbehandling”, Fourth Edition av ”Stahl´s Essential Psychopharmacology” och litet ”Klinisk mikrobiologi för sjuksköterskor”, absolut inte sinka oss för mycket vid ”Grundläggande strålningsfysik” eller ”Svikt av vitala funktioner” utan hellre ta oss till sjukgymnasternas och arbetsterapeuternas fikarum.

Vad pågår här om inte förberedelserna för ett kruskalas i sjukvården! Redan i dörren träffar oss en uppercut chokladigt förförisk doft av hembakt! Inte ens Christian Dior med sin berömda fragrance ”J´adore” har chans mot arbetsterapeuters och sjukgymnasters hembakta Guldgruvor och Lingonvulkaner.

Lägg därtill berg av ytterst fragila rullrån, käcka kolakakor, sockrigt luftiga drömmar, farligt kaxiga kokostoppar, chokladsnittar med attityd, knäckiga müslikakor, lakritskola de luxe, eleganta nougatkakor, hederliga bruna brownies, yppiga snöbollar, fräcka fudgesnittar, krispig mandel & lakritschoklad, guldiga saffransskorpor, supercoola cookies, affärsköpta after eight, galet stroppiga kokostoppar med hallon samt tunna havreflarn med smörkräm och vi blir komplett däckade.

Bara en gång om året sker denna begivenhet som kallas kruskalas. Hur får man entrébiljett? Varje vårdpersonal som beträder fikarummet har med sig en hembakad kaksort. Gissa om det vimlar av entrébiljetter! Ännu fler väntas och det prasslar lovande i kassar och väskor på ingång. Carina arbetsterapeut antecknar febrilt sorterna för annars skulle en aldrig så katalogiseringsvan sjukhusbibliotekarie inte klara att greppa alla dessa förnämliga cookies i vården.

Sjukhusbibliotekarier ivrar mycket för evidens och evidensbaserat och undersöker mer än gärna prover för att kunna rapportera så sannolikt som det bara är möjligt till Dagens Medicins läsare. Mmm, helt klart en distinkt smak av kultur i vården för nog måste man väl ändå säga att hembakat i jultider hör till vår kultur? Även om det är på Östersunds sjukhus i Republiken Jämtland där Sjukhusbibliotekarien har gått i tillfällig exil och där man här och där skymtar republikens blå-vit-gröna flagga på dörrarna till sjuksalarna. Det ni, storsvenskar!

God Jul på Er!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev