Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kultur och hälsa alternativmedicin under falsk flagg

Publicerad: 11 augusti 2009, 08:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Luften har lite gått ur dem som via det politiska systemet försökt få in mer KAM i sjukvården. Jag tror att många som tror på KAM blev besvikna när Martin Ingvar sökte och fick Osher-professuren i integrativ medicin på KI. Jag blev glatt överraskad.

Med risk för att uppfattas som konspirationsteoretiker skall jag nu rapportera om min spaning på KAM-folk som gått undercover och samlat sig under fanan ”Kultur och Hälsa”. Det låter lika oantastligt som ”sanning och frihet”, för hur skulle någon kunna ha något emot kultur och hälsa?

I riksdagen finns Kultur och hälsagruppen med riksdagsmän från alliansen och anknutna experter. Från moderaterna deltar läkaren Finn Bengtsson och Ann-Marie Brodén, ordförande i Hälsofrämjandet. De har tillsammans motionerat för att alternativmedicin och andra hälsoutgifter skulle ger rätt till BOT-avdrag. Från centern kommer skådespelerskan  Solveig Ternström och kyrkoherden Lars-Ivar Ericson. Den sistnämnde har tidigare motionerat om KAM ( 2006/07:So284).

Från folkpartiet kommer prästen Cecilia Wikström (numera i EU-parlamentet) och Maria Lundqvist-Brömster. Cecilia har i Uppsala interpellerat om att Vidarkliniken bör få avtal. Från kristdemokraterna deltar Dan Kihlström och Yvonne Andersson. Yvonne motionerade tillsammans med Finn Bengtsson (båda är från Östergötland) om  forskning på området integrativ medicin (där hemlänets universitet är aktivt).

Varför gruppen inte innehåller någon från oppositionen vet jag inte.  Adjungerade experter är flöjtisten Gunilla von Bahr , Torkel Falkenberg från KI, Gunnar Bjursell från GU, Christina Doctare och Eleanor Bodel (kulturtjänsteman i Umeå med förflutet som popstjärna). Den här gruppen träffar varandra och talar på varandras symposier i olika konstellationer, i Rifo, i Almedalen, i Virserum, på Dramaten, i bokform, i Västervik.

Vid en första anblick verkar Gunnar Bjursell som professor i molekylärbiologi vara den udda fågeln bland politiker, kulturfolk och KAM-vänner. Men de senaste åren har Bjursell talat mycket om kulturens betydelse för hälsan, och han har fått ansvar för Centrum för Kultur och Hälsa i Göteborg, ett gemensamt projekt för GU och VGR.

Och det är någonstans här jag börjar ana ugglor i mossen. Man gör nämligen begreppet kultur så elastiskt att man kan börja ta in olika alternativmedicinska aktiviteter under samma hatt. Det blir lättare att förstå om (som de själva skriver) detta västkustska kultur/hälsa-projekt delvis har sina rötter i Göran Johanssons födelsedagspresent. När Göteborgs starke man fyllde 60 önskade han sig ett alternativmedicinskt seminarium i present, och det fick han av GU.

Nu är Bjursells hälsokulturcentrum igång, och en Cecilia Bjursell är anställd som forskare (men jag vet inte säkert om de är släkt). En av de första aktiviteterna som ordnades var att man under Göteborgs årliga vetenskapsfestival bjöd in allmänheten till ett samtal kring hälsa i olika kulturer med bland andra Doctare (som jag antar talade för ayurveda) och en ”läkare” i traditionell kinesisk medicin.

Universitetets ledning trodde i varje fall på denna satsning. Rektor Pam Fredman skriver att ” Kultur och hälsa är ett nytt område inom Göteborgs universitet med potential att bli ett av våra styrkeområden. En förutsättning är att vi lyckas belägga positiva utfall vetenskapligt. Utan vetenskaplig stringens kommer vi inte att få genomslag för satsningar inom hälso- och sjukvården.”

Hösten 2008 hade man sammanställt vad GU gjort och planerar göra inom det vitt tolkade begreppet ”kultur och hälsa”. Olika institutioner berättade om projekt som kunde fås in under rubriken, men när jag läser inventeringen slås jag av att de som främst översatt ”kultur” med KAM är Sahlgrenska Akademin.

Mycket handlar om akupunktur inom gyn/obs, men också taktil massage, samt Qi gong vid långvarig n acksmärta. Mer gränsöverskridande var en studie av hur ”hur förändring avseende färger, belysning, orientaliska tecken och symboler påverkar äldre personer med demens”.

Några ville ”undersöka och jämföra effekten av att vårdas i ett patientrum som inretts med Feng shui principer på patientens upplevda välbefinnande, mortalitet, förbrukning av symtomlindrande läkemedel, sömn, vårdtid och komplikationsförekomst.” Spännande verkar också ”att studera hur ridning med och utan sadel påverkar puls, blodtyck och oxytocinnivåer hos människa och häst”.

Lite torrare låter  en ”teoretisk metastudie följd av interventionsstudie med … användning av fMRI teknik med syfte att undersöka hur kunskapsutveckling hos lärarstudenter från "novis" till "expert" kan stimuleras med insats av fysisk aktivitet, kosttillskott och riktad mental stimulans. Processen avses att avläsas i aktivitetsförskjutning från höger till vänster hjärnhalva med fMRI-metodik”.

Redan innan skeppet Ostindiefararens resa till Kina var Göteborg vänort (systerstad) med Shanghai. Sahlgrenska Akademin säger att man planerar samarbete med ett sjukhus där. Jag vet inte om Yueyang Hospital Shanghai University of Traditional Chinese Medicine  bara sysslar med TCM, men när man hade ett vänortsmöte förra våren var ett av seminarierna Biomedicine/Traditional Chinese Medicine och rektor, dekanus och prefekt från GU och Sahlgrenska Akademin var där och talade.

Innan jag började arbeta med denna blogg trodde jag inte att det var så här illa. Det som gör mig upprörd är flera saker. För det första att begreppet kultur har blivit ett orwellskt ord för alternativmedicin. För det andra att synen på kultur som ett verktyg för hälsa förminskar (den riktiga) kulturens värde i sig själv. För det tredje att knasig pseudoforskning behandlas med respektfullt gravallvar på GU. Och för det fjärde att min arbetsgivare VGR satsar pengar på att vara med och väva tyg till kejsarens nya kläder.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev