Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kvinnor går till apoteket, män till systemet

Publicerad: 11 maj 2009, 12:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Dagen V närmar sig. V som i Vårdval Västra Götaland. Med spänning inväntar vi vilka vårdgivare som blir ackrediterade, och hur mycket privat konkurrens det blir till de gamla vårdcentralerna.

Den huvudsakliga intäkten för vårdgivarna kommer att vara patientpengen, som förstås kommer att variera med patientens ålder. Men pengen kommer också viktas efter kön.

Konsumtionen av primärvård i VGR visar en ur genusperspektiv intressant förändring över ålderstrappan. Man kan ladda hem en exelfil med vårdvikterna för alla åldrar, och den visar att fram till skolstart   är de små pojkarna oftare hos doktorn än vad flickorna är.

Under låg- och mellanstadium är vårdkonsumtionen lika låg hos båda kön, men från puberteten   sticker unga kvinnor iväg och vårdas mer mycket mer än unga män. (Trots att killarnas mortalitet i åldersgruppen 16-24 ligger 250 % högre än tjejernas.)

För båda kön stiger vårdutnyttjandet i den övre medelåldern när de degenerativa sjukdomarna börjar visa sig, men det är först i 80-årsåldern som männen passerar kvinnorna i vårdtyngd per capita.

En powerpoint som kan hämtas hem illustrerar detta ännu tydligare. Där syns att på BVC råder jämlikhet, där får pojkar och flickor samma hälsovård. Läkemedelsförbrukningen följer ungefär samma mönster som besöken hos distriktsläkaren, medan kvinnor får dubbelt så mycket psykosocial rehabilitering som män under alla år mellan 15 och 85.

Kvinnor går till terapeuten, män går till puben, typ.

Några kan säkert hävda att orsaken till att späda pojkar tas till doktorn oftare än späda flickor beror på vilket värde man tillmäter de olika könen, att könsmaktsordningen gör att det månas mer om de små pojkarna.

Det tror jag inte gäller i Sverige. På BVC är det ingen skillnad, och under låg- och mellanstadium är det inte heller någon ojämlikhet. Små pojkar är helt enkelt skörare och oftare sjuka. (Kanske symtom på X-kromosombrist?)

Men vad som händer sedan när puberteten sätter in har jag aldrig fått någon trovärdig förklaring till. Men jag anar att det i någon mån har biologiska rötter och inte bara sociala. Precis som jag tror det har med biologisk psykiatri att göra att på BUP dominerar pojkarna fram till pubertet och sedan blir könsfördelningen den omvända.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev