Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Läkare dietbehandlar autism efter diagnos via ”frekvensmedicin”

Publicerad: 27 juli 2016, 15:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ivo vill att HSAN agerar mot en privat vuxenpsykiater som hävdar att barnpsykiatriska symtom ofta beror på födoämnesöverkänslighet, och därför sätter hen sina unga patienter på en smal diet fri från gluten, kasein och soja. Vid privatmottagningen i Stockholms län tas aldrig några blodprov, utan som stöd för den kliniska gissningen använder psykiatern ”bioresonans”, närmare bestämt den tyska maskinen Rayonex PS 10.

I sin inlaga till Ivo skriver läkaren att apparaten ger ”möjlighet att testa om patienten tål bl.a. gluten och kasein”  och hen hävdar att ”bioresonans utgår från kvantfysiken” men medger att tillverkaren Rayonex inser att "den vanliga läkarvetenskapen varken accepterar eller erkänner de sammanhang och den verkan som bioenergetiska vågor har”.

Enligt Ivo har läkaren via Rayonex kommit fram till att ett av barnen inte tålde gluten, vetestärkelse, soja, mjölkprotein, äpple, päron, persika och paprika och utifrån denna ”frekvensmedicin” utfärdat dietintyg till barnets skola. Ivo noterar vidare att journalerna (som skrivs för hand på lösa A4) inte innehåller några uppgifter om att patienterna kroppsundersökts, det finns inga differentialdiagnostiska resonemang och de påstådda födoämnesreaktionerna har inte följts upp genom systematisk elimination/provokation.

Ivo har lämnat sin utredning vidare till HSAN och enligt Läkartidningen begärt att läkaren under de kommande tre åren föreskrivs en prövotidsplan där läkaren varje halvår skall redovisa sina journaler för att dokumentera att hen ändrat sin praxis. Det är inte första gången Ivo kritiserar psykiatern för ovetenskaplig vård, och att hen inte låtit sig korrigera bedöms utgöra en fara för patientsäkerheten.

Som så ofta är fallet vid medicinska vanföreställningar är diet mot autism inte den enda avvikande uppfattningen den privatpraktiserande psykiatern hyser. På mottagningens hemsida finns skattningsformulär för att ta reda på om du är ”elmiljöskadad”, och läkaren håller kurser i ”rytmisk rörelseträning” som hen hävdar ”stimulerar hjärnans och nervsystemets förmåga att mogna och utvecklas och hjälper barn med bokstavsdiagnoser”.

Förutom övningar för ”reflexintegrering” kan den som betalar 2 500 kronor för en kurs få lära sig om ”orsaker till autism som till exempel vaccinationer, störningar av immunsystemet i tarmen, läckande tarm, intolerans mot födoämnen, tungmetaller, elektromagnetisk strålning och ärftlighet. Kursen lägger stor vikt hur man med kost och kosttillskott kan få tarmen att fungera och rensa kroppen och hjärnan från tungmetaller.

Vidare ger läkaren råd om ”avgiftning”, som att slänga ut alla kastruller av aluminium eller med teflonbeläggning, och hävdar att de flesta människor lider av fosfatbrist, vilket även det sägs kunna testas fram med ”bioresonans”. Läkaren har också kursverksamhet där andra kan lära sig om diagnostik via bioresonans.

Man kan inte annat än förvånas över vilket tålamod Ivo och HSAN har med legitimerade läkare som bedriver vård mycket långt från vetenskap och beprövad erfarenhet. Efter en treårig prövotid kommer läkaren i fråga med mer än tio år ha passerat normal pensionsålder. Det är ändå bra att Ivo nu har invändningar mot att en läkare använder en pseudovetenskaplig apparat för diagnostik, men varför behandlas inte alla legitimerade vårdgivare lika? I nästa blogg får ni läsa om andra som också gått vilse i ”frekvensmedicin” och ”bioresonans”.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev