Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Läkare ger barn ”diagnosen” elöverkänslighet – varför sätter ingen stopp?

Publicerad: 9 maj 2016, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En av mina mest delade och lästa texter handlar om upplevd elallergi, ”Rätten att vara elöverkänslig”, läs gärna den också.

Sammantaget så handlar ovan text om en rimlig psykosomatisk förklaringsmodell till symtomen vid elallergi och hur den förkastas på ett sätt som antyder att psykisk ohälsa eller psykosomatiska symtom inte är ”på riktigt” eller i vilket fall inte lika mycket värt.  Att så kallad elöverkänslighet skulle kunna bero på en nocebo-effekt, det vill säga att patienten upplever fysiska och psykiska symtom som induceras av en negativ förväntan, är inte bara troligt, det finns också evidens för teorin.

Jag blir väldigt arg, ledsen och uppgiven när jag ser hur dessa patienter behandlas, både av människor som kallar dem inbillningssjuka och av makthavare som sanktionerar björntjänster i form av elsaneringar.  En elsanering är troligen till samma nytta för en elallergiker som bantningstips är för en anorektiker, men för den drabbade upplevs det givetvis som gott. För stunden.

För någon vecka sedan uppmärksammades jag på en artikel om en elev på en skola som av en läkare bedömts som elöverkänslig, vilket också läkaren satt på pränt i ett intyg. Från början verkar det vara elevens föräldrar som drivit fram ”diagnosen”. Läkaren i fråga är tidigare både utredd och varnad för att ha använt elöverkänslighet som diagnos, vilket uppenbarligen inte hindrat henne från att fortsätta. I en intervju i SVT lägger hon dessutom fram en konspirationsteori där personer i Socialstyrelsen och Strålskyddsmyndigheten påstås vara mutade. ”Pengar styr världen” säger hon. Hur mycket diverse företag och alternativa behandlare tjänar på att ”behandla” elrädsla adresserar hon dock inte. Skolan verkar heller inte fått något stöd eller någon guidning när rektorn inte ville ta bort elen. Av Skolinspektionen fick skolan till och med en anmärkning för hanterandet.

”– Skolan ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Jag har kontaktat Socialstyrelsen, Skolverket och Regeringskansliet men ingen av dessa instanser vet hur jag ska göra. Ska jag ta bort elen och det trådlösa nätverket?, frågar sig rektorn Maria Gullquist

Det värsta med historien är att det finns ett barn här som kanske inte mår bra, med föräldrar som kräver att barnet ska särbehandlas på ett totalt onödigt sätt. Eventuellt behöver barnet annan adekvat hjälp. Skolan torde till och med vara skyldiga att anmäla ärendet till Socialen då det inte är långsökt att barnet faktiskt far illa av den påhittade diagnosen. Får barnet till exempel leka med kompisar i icke elsanerade hem? Skolinspektionen sviker barnet helt genom att bete som att ”kunden alltid har rätt”. Var är Socialstyrelsen? Vad hade hänt om föräldrarna hävdat att skolan var hemsökt av onda andar, hade Skolinspektionen krävt att rektorn hämtade Ghostbusters? Ett inte helt otänkbart scenario för övrigt.

Jag förstår att det är svårt att hantera dessa frågor, men om ingen vågar stå upp för dessa människor på riktigt, vad händer då? Vem tar ansvar för ett barn som växer upp med en grundlös rädsla för el? Vem tar ansvar för att denna föreställning förmedlas till andra barn (och vuxna)? Vem står till svars om barnet i framtiden undrar varför ingen myndighet satte stopp för ett spektakel som spelas upp helt öppet?

Tack för ordet!

HANNA BRUS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev