Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Landstinget pressar Vidarkliniken på tre fronter

Publicerad: 20 juni 2017, 13:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Nyss var Vidarklinikens största problem att deras homeopatiska mediciner måste registreras eller avvecklas. Nu är läget än mer akut när klinikens finansiering via skattepengar är i fara. Stockholms läns landsting är inte längre okritiskt positiva till alternativmedicin, som de var för tio år sedan när miljöpartiets gruppledare Lena-Maj Anding titulerades ”Ansvarig för komplementär- och alternativmedicin” inom SLL.

För det första kräver SLL tillbaka pengar från Vidarkliniken på grund av avtalsbrott när en granskning visat att kliniken inte levt upp till vårdavtalet för rehabiliteringspatienter; det fanns allvarliga brister i journalföringen, det saknades diagnoser och rehabplaner. För de granskade urvalet om 30 journaler återkräver SLL halvannan miljon kronor, men skulle det finnas lika stora brister i övriga patienters vård kan återkravet landa på tiotals miljoner enligt Länstidningen Södertälje.

För det andra avslog SLL nyss Vidarklinikens ansökan om att starta en egen barnavårdscentral i Ytterjärna. Åter hänvisar SLL till den tidigare journalgranskningen som enligt landstinget visat att Vidarkliniken "har gjort sig skyldig till allvarligt fel i yrkesutövningen”. För övrigt är den antroposofiska barnmorska som var tänkt som ansvarig nu anmäld till Ivo. SLL gjorde anmälan efter Dagens Nyheters avslöjande om att barnmorskan propagerat mot BVC-vaccinen vid en informationsträff för föräldrar. Samma typ av råd har tidigare givits av Vidarklinikens företrädare, men idag tar kliniken officiellt avstånd från de påståenden som deras tilltänkta BVC-ansvarige sprider.

För det tredje håller SLL på att granska 500 journaler från Vidar vårdcentral. Chefen för enheten allmän medicin, Peter Lundqvist, förklarar för Länstidningen att de brister man fann avseende vårdkvalitet och journaldokumentation inom rehabverksamheten ”var så omfattande att vi ser anledning att titta på andra delar av Vidarklinikens verksamhet för att se om samma typ av brister förekommer där”. Den antroposofiska läkaren Ursula Flatters kommenterar i Länstidningen att ”det är klart att vi känner oss jagade”.

Vi kan inte veta vad granskningen av Vidar vårdcentrals journaler kommer visa. Men vi vet att patienter vid vårdcentralen tidigare ordinerats extrakt av myror (Formica D5) som smärtstillande, och vi vet att en publicerad fallbeskrivning från Järna stolt redovisat den behandling man gett en kvinna med ångestsjukdom: homeopati, eurytmi och rytmisk insmörjning av njurarna med kopparlinement (”antroposophic medicine specific masssage including kidney embrocation with copper ointment”).

Jag hade för några år sedan kontakt med en student som auskulterade på Vidar vårdcentral. Hen tyckte att en del läkare verkade bra medan andra befann sig långt från skolmedicinen och (om jag minns rätt) bland annat ordinerade ostronskal mot en vuxen patients ADHD-symtom.

P.S. Som grädde på moset har Mark- och miljödomstolen givit länsstyrelsen och Södertälje kommun rätt när de dömt ut det antroposofiska reningsverket som tar hand om avloppsvatten från Vidarkliniken. Beslutet är överklagat till Mark- och miljööverdomstolen.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev