Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Laserterapeut behandlar cancer - polisanmäld för bedrägeri

Publicerad: 2 november 2015, 14:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För ett par år sedan skrev jag om en svensk hudterapeut som gått från att laserbehandla rynkor till att med laserljuset ge vård för olika obotliga sjukdomar, även tumörsjukdom, vilket förstås bryter mot kvacksalveriparagrafen. Patienterna kommer i huvudsak från Sverige och Norge för att få Cell Energy Treatment, och priset låg på 1500 norska kronor per tillfälle när Bergensavisen skrev om patienter som fick behandling på ett hotellrum i Oslo.

På terapeutens hemsida förkunnas trosvisst effekten: ”Experience and statistics show dramatic efficacy and treatment quality for CET within a broad spectrum of diagnosed and ’untreatable’ diseases. This is true for established metastased cancer, spinal injuries and neurological disease.”

Den patenterade behandlingen har flera gånger uppmärksammats i norsk media, som när en terminal cancerpatient flögs med helikopter till Stockholm sedan 150 000 kronor samlats in för att gripa efter ett sista halmstrå. Och en yngre norsk patient valde nyligen Cell Energy Treatment framför den mer skrämmande amputation som var läkarnas förslag till behandling av synovialt sarkom.

En patientförening, Bistandsforeningen til Forskning & Utvikling og Behandlingsstøtte, bildades för att samla in pengar så att fler patienter skulle kunna få den svenska laserbehandlingen, och för att metoden skulle kunna utvärderas av forskare från professor Jonas Berghs grupp på institutionen för onkologi-patologi på Karolinska Institutet.

Ett möte hölls nyligen där både en av de svenska forskarna och Lars Hode, från det svenska företaget Irradia, via telelänk föreläste för medlemmarna i den norska föreningen som hade tänkt betala för en riktig dubbelblind RCT på kvinnor med metastaserande bröstcancer.

"Många patienter med metastaserad cancer sjukdom tycker att de får hjälp av denna låg dos laser behandling och betalar för sådan åtgärd. Därför finns det skäl att studera åtgärdens eventuella nytta och risker med en vetenskapligt invändningsfri analys. Karolinska Institutet och universitets sjukhuset är positiva till att genomföra en vetenskapligt randomiserad och dubbel blindad studie som ska genomföras på kvinnor med metastaserad bröstcancer med standardterapi + dummy laser vs standardterapi + laser. Studien är i planeringsfas med full ekonomisk stöd av Biståndsföreningen."

Men studien får kanske se sig om efter annan finansiering, för enligt den norska regionaltidningen Fædrelandsvennen påstås den svenske laserbehandlaren själv ha behållit 3 miljoner kronor som föreningen överförde i våras. Pengarna kom i huvudsak från ett äldre par som pantsatt sitt hus då de uppfattat att utan dessa pengar skulle deras cancersjuka dotter inte längre kunna få fortsatt laserbehandling.

Det äldre paret och Bistandsforeningen har nu via det kända advokathuset Geir Lippestad polisanmält laserterapeuten för bedrägeri. Laserbehandlarens advokat Bertil Malmlöf har enligt Fædrelandsvennen därefter skrivit brev till Bistandsforeningen. ”Der truer han med rettssak og erstatning hvis ikke foreningen eller dens medlemmer slutter å omtale [terapeuten] som person og behandlingsmetoden negativt.

Till Svenska Dagbladet bekräftar kriminalinspektör Martin Fälling vid bedrägeriroteln i Stockholm att det pågår en förundersökning gällande grovt bedrägeri och grov penningtvätt. Det är svårt att veta vad som är sanning i denna historia. Men ännu mer obegripligt är att Socialstyrelsen år efter år har låtit laserterapeuten behandla svårt cancersjuka patienter, och att kvacksalveriet haft stöd från svenska staten via ALMI företagspartner.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev