Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Lästips i påsk!

Publicerad: 16 mars 2016, 13:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Påsk och vad kan vi hitta på att läsa under ledigheten? Allt möjligt från ”Klinisk endokrinologi” till ”Arytmier”, repetera The Holy Bible, fräsa igenom ”Klinisk kemi eller ”Akut psykiatri” för att inte nämna senaste numret av Journal of Nuclear Medicine. Norrmännen ägnar sig åt en sanslös orgie i deckarläsning, så kallad påskekrim. Sjukhusbibliotekariens tips blir några riktigt mogna välvalda frukter ur deckarvärlden:

För den som känner sig som tio år passar ”Detektiver för ett dygn” av Erik Hellström. Westerbergs förlag, 1955. En raritet som kan vara svår att få tag i med två pojkar som av misstag upptäcker ett hemligt meddelande och därmed har de tagit steget in i en spionhärva med hemliga agenter.

För den något vuxnare föreslår vi ”Sjungande sand” av Josephine Tey. Citat från Bokbörsen: ”Josephine Tey (pseudonym för för Elizabeth Mackintosh) var en brittisk författare av klassiska pusseldeckare. I Sjungande sand löser Kommissarie Alan Grant, Scotland Yard, ett egendomligt problem som kommer i hans väg - och avslöjar därmed alla de kusliga detaljerna i en av deckarhistoriens skickligast konstruerade mordgåtor.”

Ja, bekräftar Sjukhusbibliotekarien, det är en mycket elegant uppbyggd mordgåta som kan roa läsaren en hel påsk. Såvida man inte vill dra ut på golfbanan i ”Varför bad de inte Evans?” av Agatha Christie (1935, svensk översättning 1943). Man svårt skadad på golfbana som stupar rätt ner mot havet. Unge Bobby råkar ströva förbi, hör mannen viska ”Varför bad de inte Evans?”, livet stäcks i de klarblå ögonen, mannen andas en sista suck och dör. Olycka eller mord? Bobby med flickvän Frances får mycket att stå i och finns där en mördare lurking around?

Man kan också rycka tag i ”Det är något som inte stämmer” av Martina Haag (2015) om den smärta som man mödosamt måste stappla sig igenom när kärleken redan har motorcrossat sin kos utan att man satt med på bönpallen.

Här på medicinska biblioteket i Region Jämtland Härjedalen noterar vi att ”Anestesilogi” red. Mikael Bodelsson m fl och alltid lika populära ”Handkirurgi” av Göran Lundborg, Anders Björkman toppar påskläsandet bland våra kunder samt naturligtvis ortopedböcker för dem som ska tjänstgöra i fjällen över påsken.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev