Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Låt barnen komma till oss

Publicerad: 26 november 2008, 08:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Kiropraktorernas två svenska organisationer går inte till överdrifter i informationen på sina hemsidor, KFS ännu mer försiktig än LKR. Men det är lätt att hitta medlemmar som på sina egna hemsidor annonserar att de kan behandla en mängd olika sjukdomar. Eftersom jag är mest hemma i pediatriken har jag kollat vilka påståenden som görs kring barns hälsa och sjukdom.

”Vanligt förekommande anledningar till att barn kommer till oss på Järna Kiropraktik & Kranialterapi är: Spädbarnskolik/kinkighet, Sömnproblem … Förstoppning … Koncentrations- och inlärningsproblem … Kvarstående spädbarnsreflexer… Det är vår bestämda uppfattning att en kiropraktor inte behandlar symtom eller sjukdomar utan istället avlägsnar de blockeringar som hindrar nervsystemet och kroppen från att fungera optimalt.”

”Sveriges ende kiropraktor med masterexamen i pediatrik… Kiropraktik är en framgångsrik behandlingsmetod vid: … Öroninflammationer … Sängvätning … Utvecklingsförsening … ADD, ADHD, Tourettes, OCD … Kiropraktik avlägsnar blockeringar i kroppen som hindrar nervsystemet från att fungera på bästa möjliga sätt. Kiropraktik för barn är en god investering i livslång hälsa.”

”Varför skall bebisar bli undersökta och omhändertagna av en kiropraktor? ... En av de farligaste och mest utbredda missuppfattningarna idag är att hälsa är detsamma som frånvaron av symtom. En funktionsstörning kan finnas i ryggraden i många år innan några symptom uppstår. Som ett resultat av detta borde alla bebisar få chansen att få sin ryggrad undersökt, och om nödvändigt justerad, av en kiropraktor så tidigt som möjligt efter födseln.”

”Vanligt förekommande anledningar till att barn kommer till en kiropraktor är: Amningsproblem … Osymmetriskt huvud (plagiocephaly) … Klumpighet (dyspraxi) … Astma … Allmän ohälsa, återkommande infektioner … Sen med att krypa eller gå. Med sin helhetssyn söker kiropraktorn skapa balans i kroppens struktur (muskler, leder & skelett) för att i sin tur optimera nervsystemets funktion. Eftersom alla organsystem står under nervsystemets kontroll är ett väl fungerande nervsystem nödvändigt för såväl hälsa som välbefinnande.”

”Följande punkter skulle kunna vara tecken på ett mindre födelsetrauma där man bör överväga att låta en legitimerad kiropraktor med internationellt godkänd utbildning göra en undersökning: … Barnet suger endast kortvarigt eller kraftlöst. … ogillar att ligga på rygg eller att byta blöja … visar ett dåligt sömnmönster och vaknar skrikande … verkar sorgset eller gråter otröstligt…”

”Många barn har besvär från rörelseapparaten redan från tidig ålder. Dom ramlar och gör illa sig och det lilla såret som syns läker på nolltid. Men den lilla snedställningen i en eventuell närliggande led kanske kvarstår, och ger upphov till smärta och ömhet. Kanske är det först i vuxen ålder när den kroniska värken har varit ihållande ett tag man söker för den.”

Man tar sig för pannan. Inte nog med att de påstår sig kunna behandla till och med svåra barnpsykiatriska problem, dessutom används skrämseltaktik för att få chans att ”justera” även barn som ter sig fullt friska!

Jag hittade ännu fler hemsidor än dessa, med vad jag tycker är humbug som av socialstyrelsen legitimerade yrkesutövare borde avstå från. Förhoppningsvis är det en liten andel av landets 500 kiropraktorer som håller på med detta kvacksalveri mot barn, men de ger mer sansade utövare ett dåligt rykte.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev