Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Lättsmält hjärnmat för hela sommaren

Publicerad: 3 juni 2019, 08:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”En ovanligt torr sommar” ska vi väl inte hoppas på med tanke på förra sommarens bränder över Sverige, men deckaren med samma namn av Peter Robinson kan vi läsa utan risk. Mörkt hår, intensivt blå ögon, hyfsat smärt till sina 175 cm är Alan Banks, nyskild, introvert musikälskande kommissarie med ett alltför gott öga till flaskan. På kant med sin chef, jävla Jimmy Riddle, som sätter honom på skituppdrag som nu det här med ett gammalt lik som legat minst 50 år i jorden ...

Patrick har Aspergers syndrom och är besatt av döden. Därför väljer han en kurs i anatomi. ”De döda kan inte tala till oss”, försäkrar professor Madoc. Patrick upptäcker precis motsatsen för kroppen på dissektionsbordet ”talar” till honom genom flera gåtfulla fynd i ”Betraktaren” av Belinda Bauer. Men vem ska tro på Patrick?

Posttåget ångar in på Euston Station tidigt en marsmorgon. En person stiger inte av, den döde unge mannen i en sovkupé som osar av whisky – Goodness gracious, vad har hänt? Svaret ges i ”Sjungande Sand” av före detta skotska sjukgymnasten Elizabeth Macintosh som blev framgångsrik författare, under pseudonymen Josephine Tey, innan hon stilla avled i bröstcancer 1952.

”Detektiver för ett dygn” av Erik Hellström passar barn som kan läsa eller nostalgiska gamlingar som vill minnas sin egen slukarålder. Boken är tryckt 1955 under det kalla krigets dagar, men fortfarande rätt spännande. Om man är 9 år.

Wales och kuststaden Marchbolt där Bobby spelar golf med Dr Thomas. Golfboll råkar hamna över klippkanten och vad ligger där nere om inte en dödligt skadad man vars sista knappt hörbara ord blir ”Why didn´t they ask Evans?” Bobby och hans barndomsvän, lady Frances, dras in i en intrikat historia med fara för livet i ”Varför bad de inte Evans?” av Agatha Christie.

Sjukhusbibliotekariens au pair trakter som nybliven 22-åring stiftar ni bekantskap med i ”Blodröd våg” av Rennie Airth. Ut på landet till fridfulla Surrrey har kriminalkommissarie John Madden dragit efter att tragiskt ha förlorat fru och barn. Lyckan lyser nu åter på Madden i form av kvinnlig doktor som han bildar ny familj tillsammans med. Frid och knusende ro i 1930-talsidyllen tills det inträffar en komplicerad seriemordvåg.

Vem är mästare på skildring av sjuka hjärnor? Kanske Rosamond Smith, pseudonym för Joyce Carol Oates, i två kusliga psykologiska thrillers, ”Brudgummen” och ”Syskonsjälar”. OBS! Notera att vissa biverkningar som mörkerrädsla i flera veckor efter läsningen kan förekomma hos känsliga personer.

Nu får vi omedelbart kippa efter andan eftersom vi nedkylda och svårt skottskadade håller på att drunkna i Themsens mörka vatten. Håll ut, simma, simma med kriminalkommissarie Vincent Ruiz eller sjunk i ”Förlorad” av Michael Robotham.

Sticka på ett hjälmskydd, drick té, knapra på shortbread och kom i stämning för här pågår andra världskriget med femte kolonnare lurkandes där man minst anar det. Äkta paret Tommy och Tuppence Beresford känner sig överflödiga i sin pensionstillvaro och erinrar sig förra kriget när de utförde farliga uppdrag för underrättelsetjänsten. Deckaren är från 1941, men man kan säga att dåtidens ”seniorpool” ringer på en dag hos Beresford´s och erbjuder jobb i ”N eller M?” av Agatha Christie.

Karen Cleveland har varit CIA-analytiker i åtta år. Nu debuterar hon med den fiktiva CIA-analytikern Vivian Miller vars arbete består i att avslöja ryska spioner i USA. So far, so good, inte sant, kära läsare? Förutom att Vivian en dag upptäcker sin egen man, fadern till hennes barn, bland de misstänkta spionerna som hon granskar i ”Hon som inte vet”.

Till sist ”Istvillingar” av S.K. Tremayne som man, enligt recensionen i Boktipset, inte ska läsa ensam i en sommarstuga …

https://www.boktipset.se/bok/istvillingar

Vare sig ni väljer deckarläsning eller bryskt tar itu med reviderade andra utgåvan av ”Hot och våld på jobbet” väsentligt uppdaterad, repeterar Christina Lindholms nya upplaga av ”Sår” eller susar igenom ”Den rättspsykiatriska vården” med författarna Susanne Strand och Gunnar Holmberg – tillönskas alla läsare en riktigt Glad Sommar!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev