Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

LCHF bättre för diabetes än för fetma?

Publicerad: 31 januari 2011, 11:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Som redovisats i min första blogg om Andreas Eenfeldts bok Matrevolutionen har LCHF än så länge inte visat sig vara mer än marginellt bättre än lågfett när det gäller att åstadkomma långsiktig viktnedgång i randomiserade studier.

Men vid etablerad diabetes kan det nog vara annorlunda. På sidan 107 i sin bok listar Andreas Eenfeldt studier som sett på kolhydratreducerad kost till diabetiker, studier där deltagarna lottats till olika dieter. Nio studier får vara med på Andreas lista, men jag tänkte begränsa mina kommentarer till de 6 studier som pågått i minst ett år.

Stern 2004 lottade 132 kraftigt feta personer med BMI över 35 till LCHF eller lågfett. LCHF gav klart snabbare viktnedgång men efter ett år var skillnaden i viktnedgång bara -2 kg bättre med LCHF, och det var inte statistiskt signifikant. Det är alltid vanskligt att extrahera subgrupper ur ett material och i efterhand testa hypoteser som inte definierats från början, men när författarna ser bara på de 54 diabetikerna så gav LCHF ett minskat HbA1c från 7,4 % till 6,6 medan lågfettgruppen knappt minskade alls (-0,1 %).

Wolever 2008 räknar Eenfeldt som en halv seger för LCHF, men egentligen hade den studien tre armar där alla tre (LCHF, låg-GI, hög-GI) faktiskt ökade sitt HbA1c något. Det var nog en besvikelse för forskarna. Den enda diet de kunde se en fördel med var låg-GI som gav lägre blodsocker efter måltid och lägre CRP.

Shai 2008 hade vi uppe i förra bloggen. Bara en minoritet av deltagarna hade diabetes, men om man ser på dessa 36 personer så var medelhavsdiet (men inte LCHF) signifikant bättre än lågfett när man såg på fastesocker och insulinresistens. LCHF sänkte däremot HbA1c lite mer. Men man ska ta subgruppsanalyser med en matsked salt.

Davis 2009 var en ren diabetesstudie i Bronx, och även om vikten sjönk snabbare med LCHF var lågfett helt i kapp efter ett år. På HbA1c var det inte någon säker skillnad men LCHF lyckades höja HDL en liten aning.

I Neapel gjorde Esposito 2009 en stor och lång studie av två dieter till diabetiker. Lågfett ställdes mot en medelhavsvariant av LCHF som var kolhydratreducerad men innehöll fullkornsprodukter. Båda dieterna var kalorireducerade. Efter 4 år var HbA1c nästan 1 % lägre i LCHF gruppen, men en viktigare skillnad var att betydligt färre i LCHF-gruppen behövde börja med diabetesmediciner! Detta trots att skillnaden i viktnedgång var mycket liten (3,8 kg mot 3,2).

Elhayani 2010 jämförde vanlig diabeteskost (ADA 2003) med klassisk medelhavsdiet och kolhydratreducerad medelhavsdiet. Denna variant av LCHF gav efter ett år flera signifikanta fördelar: HbA1c ungefär en halv procent bättre och vikten runt 2,5 kg lägre. Bra, men inte fantastiskt.

Vad skall man dra för slutsatser av detta? Som amatör på området tänker jag att om jag själv fick diabetes skulle jag nog satsa på en medelhavsdiet där man plockat bort de snabbaste kolhydraterna. Om det är någon ytterligare fördel med att vara än mer aggressiv och ta bort så mycket kolhydrater att man går över i ketos, det återstår att visa.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News