Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

LCHF-forskare använder farlig EDTA-behandling

Publicerad: 25 mars 2012, 17:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För en tid sedan skrev jag om professor Öckerman på Bohus-Björkö som annonserade efter patienter till den LCHF-forskning han driver trots avslag på etikansökan. Öckerman har fler strängar på sin lyra, och har nyligen publicerat resultat som sägs visa att han med EDTA-kelering kan minska patienters "biologiska ålder" i stora kroppspulsådern med över 20 år.

EDTA är en liten molekyl som bildar kelatkomplex med bland annat metalljoner, och används vid olika blodanalyser där man vill binda blodets kalcium och därmed hindra provet från att koagulera. EDTA ingår inte i något godkänt läkemedel i Sverige, men är ganska populärt inom alternativmedicinen. Ibland påstås EDTA-infusionen kunna minska åderförkalkning, ibland bota amalgamsjuka eller annan påstådd tungmetallförgiftning.

Att EDTA-behandlingar inte används inom den vanliga svenska sjukvården beror dels på att det inte är visat att det hjälper, dels på att behandlingen kan vara farlig och till och med har lett till dödsfall i akut hypokalcemi. EDTA har använts inom skolmedicin mot blyförgiftning, och kalcium-dinatrium-EDTA är godkänt i USA på denna indikation, medan dinatrium-EDTA anses mer riskabelt och inte är tillåtet av FDA. Amerikanska NIH har efter politiska påtryckningar lagt 30 miljoner dollar på en studie av EDTA mot atheroscleros, men studien har utsatts för massiv kritik. Resultatet har ännu inte presenterats.

Kelatbehandling med EDTA (på annan indikation än blyförgiftning) har inget vetenskapligt stöd och bör inte ges, utom möjligen i forskningssyfte. Det är inte så många svenska läkare som hållit på med EDTA-kelering. Förutom hos Öckerman har man gjort det på det alternativmedicinska centret Santa Monica i Falköping, hos Einar Berg, Carl-Arne Nilsson och allmänläkaren Peter Aspelin (inte att förväxla med radiologen med samma namn).

Att Carl-Arne Nilsson blev av med sin läkarlegitimation berodde nog inte bara på hans EDTA-behandlingar utan också på en alltför frikostig förskrivning av beroendeframkallande medel. När han inte fick jobba som läkare längre sadlade han om till "kärlekshealing" istället. Delegitimerad har även den antroposofiske läkaren Einar Berg blivit, också i hans fall handlade mycket av kritiken om hans EDTA-behandlingar.

Peter Aspelin (allmänläkaren, inte den namne som varit ordförande i Läkarsällskapet), har förutom EDTA sysslat med än mer osannolika alternativbehandlingar, och tycks vid Vinsta Friskvårdscenter erbjudit behandling med monokromt ljus och "biofeedback"-maskinen SCIO (Scientific Conciousness Interface Operation System).

Åter till Öckermans EDTA-artikel. Jag har ännu inte kunnat läsa mer än första sidan, men där framgår att han behandlat 82 hjärtsjuka patienter med "sodium-EDTA". Detta kan betyda att han använt det än mer riskabla dinatrium-EDTA istället för kalcium-dinatrium-EDTA, men jag vet i skrivande stund inte säkert. Det har inte funnits någon kontrollgrupp, utan effekten har bedömts genom att med oscillometrisk mätning av blodtrycket uppskatta patientens "artärstelhet" omräknat till "biologic age of the aorta". Förutom EDTA i upprepade infusioner har patienterna fått multivitaminer och antioxidanter.

Att jag haft svårt att få tag i hela artikeln beror på att den publicerats i den lilla tidskriften Journal of Orthomolecular Medicine, organ för det internationella sällskapet för ortomolekylär medicin. I sina författaranvisningar skriver JOM att man bara publicerar forskning som godkänts av etisk kommitté. Öckerman struntade i att han fick avslag på ansökan om etiskt tillstånd för sin LCHF-studie, och jag tvivlar på att vår etikkommitté godkänt EDTA-behandling, men jag skall kolla och återkomma med säkrare besked.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev