Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Lipus vd gömmer sig bakom ”beprövad erfarenhet”-begreppet

Publicerad: 3 januari 2020, 07:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Veckan innan jul släppte podden Sinnessjukt en granskning av hur kommuner och regioner spenderat miljonbelopp på att utbilda medarbetare i ett personlighetsindelande ”redskap” som benämns Disc/Disa. Kortfattat kan metoden liknas vid tidningsastrologi, men istället för tolv stjärntecken används fyra färger. Metoden fick sitt genombrott i Sverige i och med de bästsäljande Omgiven av ”-böckerna av Thomas Erikson. Böckerna, och metoden, spelar på kittlande igenkänningsfaktorer och det är fasligt lätt att tro att man faktiskt kan lära sig något om människors beteenden på det här sättet. Tyvärr är det påstått kommunikationsunderlättande Fia-spelet lika vetenskapligt underbyggt som valfritt horoskop – men det kan givetvis ha ett underhållningsvärde.

Jag avser inte gå in mer på metoden och dess förkastlighet då detta redan förtjänstfullt gjorts av andra. Jag tänkte istället fokusera på en artikel i Läkartidningen där Lipus vd, (Läkarnas institut för professionell utveckling i sjukvården), intervjuas. Intervjun tar avstamp i det faktum att Lipus certifierat en ledarskapskurs för ST-läkare där ovan nämnd metod är ett betydande inslag. Lipus är ett företag som ägs av Läkarförbundet och som tar bra betalt för sina certifieringar. Som exempel så angav en specialistläkare som driver en diabetesutbildning att Lipus ville ha 18 800 kronor exklusive moms för tre kurstillfällen på ett år. Året efter måste en ny ansökan göras och nya avgifter betalas. Enligt företagets hemsida är man ”ledande i Sverige inom extern granskning av AT- och ST-utbildningar samt certifiering av kurser för läkare.

vad säger då Lipus vd Anna Nyzell om den Lipus-certifierade kursen ”ST Liv”, där läkare utbildas i Disc? Så här uttalar hon sig i Läkartidningen:

Vi granskar och certifierar kursbeskrivningen utifrån de kvalitetskriterier som är framtagna av professionen. Men vi granskar inte på plats. Det är en basal form av kvalitetsgranskning”.

Den basala kvalitetsgranskningen verkar alltså inte inbegripa att kontrollera och verifiera att det finns en vetenskaplig grund bakom det som lärs ut, så vad exakt innefattar granskningen? Vad är det företaget tar betalt för? Vilken typ av kvalitet är det som företaget menar sig gå i god för?

Lipus har inte bedömt att det finns någon vetenskaplig evidens bakom Disc, utan man har i stället gått på att det är beprövad erfarenhet.

Det finns heller ingen vetenskaplig evidens bakom homeopati, men väldigt gott om beprövad erfarenhet – betyder det att Lipus skulle certifiera en homeopatikurs? Är certifieringen bara en läkarförädlad det-funkar-för-mig-stämpel?

Nu har vi diskuterat utifrån kritiken som framkommit och kommer att se över fortsatta kurser som använder sig av den här typen av modeller och anpassa vår certifiering utifrån rådande diskussionsklimat och praxis inom sjukvården.

Lipus vd anger alltså inte att man anpassar sig efter vetenskaplig kunskap utan efter ”rådande diskussionsklimat”. Känns föga betryggande att Läkarförbundets dotterbolag anser att läkarutbildningar ska bedömas på ett så arbiträrt sätt. Och om Anna har rätt i, vilket jag betvivlar, att praxis inom sjukvården är att lägga tid och skattepengar på trams så tycker jag det är hög tid att byta praxis. Alternativt certifieringsföretag.

Tack för ordet!

HANNA BRUS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev