Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Lisebergs pariserhjul lyser Lyme-grönt för borrelia

Publicerad: 13 maj 2013, 19:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Föga anade väl Liseberg att man med sin specialbeställda ljussättning av pariserhjulet ger sig in på minerat område genom sitt stöd för Borreliaupproret, Worldwide Lyme Protest. Liseberg och stadens gatukontor, som satt upp gröna lampor på några gator, har därmed (sannolikt ovetandes) tagit ställning i en infekterad konflikt om hur en enskild infektionssjukdom skall diagnostiseras och behandlas. Aktivisternas färg är limegrönt, en fyndig koppling till orten Lyme där borreliasjukdomen upptäcktes.

Man kunde tro att infektionsläkare och mikrobiologer blir glada över att media tar upp och rapporterar om en viktig infektionssjukdom, men så är inte fallet. Borreliaupproret består av patienter som när deras symtom inte fått en tillfredställande förklaring i den offentliga vården själva letat vidare tills de via oortodoxa prover fått napp och en efterlängtad tydlig diagnos. (Hade de följt ett annat spår gissar jag att de lika gärna kunde landat i diagnoser som hypotyreos typ 2, trötta binjurar eller kroniskt trötthetssyndrom.)

Blir dessa patienter med "kronisk borrelia" lite bättre under den tuffa antibiotikabehandling som ges vid kliniker i Oslo eller Tyskland så ses det som ett bevis för att diagnosen var rätt, men blir de sämre är det också ett bevis för att behandlingen verkar - man förklarar då försämringen med att patienten "herxar", alltså att sönderfallande spiroketer skulle ge en Herxheimer-reaktion.

Och hjälper inte antibiotika i längden så letar man vidare i mikrobiologin och tror sig finna "co-infektion" med erlichia/anaplasma. Eller babesia. Eller TWAR. Eller mycoplasma.

Den senaste påstådda co-infektionen jag läste om på en brittisk Lyme-aktivist-sida var den helt påhittade mikroben Protomyxzoa rheumatica. Och så finner man skäl att ge ännu mer antibiotika av nya sorter, men bestående friska det verkar tyvärr få av dem bli. Att dessa patienter lider det är otvetydigt, men de är knappast sjuka av infektioner.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev