Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Litterärt första hjälpen-kit

Publicerad: 24 maj 2010, 07:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ibland kan det bli pinsamt. Alla andra kan saker som man själv inte kan. En del människor har till exempel hunnit med att läsa Alla De Viktiga Böckerna som man själv inte har läst. Som det faktiskt hör till allmänbildningen att känna till och vem vill inte vara allmänbildad? De där folksen viftar elegant på sina litterära svansar, svänger sig med än de ena och än de andra tvärsäkra åsikterna. Hur det är med insikterna ska vi låta vara osagt, men ibland är de rent briljanta och ibland inte.

En räddare i nöden, ett litterärt första hjälpen-kit, hittade jag på mitt stadsbibliotek härom dagen: ”80 romaner för dig som har bråttom” av Henrik Lange. Här kan du enkelt och snabbt hämta igen det som du har missat under livets gång. Åttio av de största verken i litteraturhistorien har komprimerats till fyra tecknade serierutor per bok och det kan vem som helst klara.

Har du någon gång tröskat igenom ”Odysseus” av James Joyce? Eller något ännu skarpare, ”Odysséen” av Homeros skriven på versmåttet hexameter? Om inte, här har du chansen att på några sekunder smärtfritt bekanta dig med dessa odödliga verk.

Min gamla favorit som jag läste i tonåren, Eric Maria Remarques ”På västfronten intet nytt” finns den med tro? Jodå och om den låter det så här:

”Paul blir övertalad att anmäla sig som frivillig till första världskriget. Han blir skickad till västfronten och helvetet bland skyttegravarna. När det äntligen kommer rapporter om att allt är lugnt på västfronten och kriget är slut träffas Paul av en kula och dör.”

Hm, jag vill förstås minnas att det var litet mer än så …

Hur har man kokat ner ”Romeo och Julia” av William Shakespeare tro? Jo, så här:

Romeo och Julia är förälskade i varandra men deras släktingar sätter stopp för deras kärlek. Romeo måste fly och Julia tar ett gift som gör henne skendöd. När hon vaknar ser hon att Romeo kommit tillbaka men tagit livet av sig eftersom han trodde att hon var död. Julia tar sitt liv hon med. Släktingarna skäms och blir kompisar.”

Bibeln läser man på några blixtrande sekunder: ”Gud skapade himmel, jord och människor. Jesus, Guds son offrar sig för att människorna ska få sina synder förlåtna. Men det går åt helvete ändå.”

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev