Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Lucka 2: ”… ett mystiskt försvinnande och minnets svek”

Publicerad: 2 december 2015, 05:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Lucka nummer 2

Elizabeth är försvunnen

Här slår vi på Medicinska biblioteket, Östersunds sjukhus, till med ett förnämligt lästips inför alla juldagarna! ”Elizabeth är försvunnen” av Emma Healey. Recensionen hos Bibliotekstjänst, företaget som vi köper alla böcker ifrån, lyder:

”Kritikerrosad debut om ett mystiskt försvinnande och minnets svek. ”Elizabeth är försvunnen” står det på lappen skriven med 80-åriga Mauds egen handstil. Men hon kan för allt i världen inte komma ihåg vad hennes anteckning betyder. För på senare tid har Maud blivit glömsk. Hon köper burk efter burk med konserverade persikor fastän hon redan har köksskåpet fullt av dem, hon glömmer att dricka teet hon har kokat, och hon fyller sitt hus och sina fickor med komihåglappar. Ibland känner hon inte ens igen sin dotter Helen.

Men trots sin förvirring är Maud helt säker på att någonting har hänt med väninnan, och hon är fast besluten att ta reda på vad. Kan jakten på Elizabeth hjälpa henne att finna sanningen bakom det mysterium som förföljt henne i hela livet: försvinnandet av Mauds storasyster, Sukey, strax efter andra världskrigets slut? Elizabeth är försvunnen är en underhållande och spännande debut om ett dubbelt mysterium och en hjärtskärande skildring av åldrande och minnets labyrintiska nedgång.

”Omskakande, rörande och oerhört minnesvärd. Inte en konventionell deckare, utan en förtrollande bok som överskrider litterära genrer ... Ett litterärt mysterium som också är ett gripande porträtt av demens.”- Sunday Times”

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev