Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Lucka 8: ”Det handlar inte om Fifty Shades of Grey”

Publicerad: 8 december 2015, 05:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Lucka nummer 8

Grå litteratur

Här handlar det inte precis om Fifty Shades of Grey utan om något helt seriöst.

Vi bildar oss kring begreppet grå litteratur. Vad är det egentligen? Grå litteratur kan sägas vara en typ av material som inte riktigt platsar bland de konventionella publikationstyperna som ges ut av vanliga förlag. Rapporter, avhandlingar, manuskript, kliniska riktlinjer, framtagna av myndigheter, universitet och andra organisationer och företag. Var hittar man grå litteratur? Googla kan man alltid eller så gå till OpenGrey där man hittar referenser för mer än 700 000 europeiska publikationer. Wikipedia ger oss en uppfattning om vad färgen grått står för:

Grått är färgen för intellekt, kunskap och vishet. Den uppfattas som långvarig och klassisk och ofta som elegant och förfinad. Det är en färg som är förnäm, konservativ och bär på auktoritet.

Grått är kontrollerad och närapå omärklig. Det är en perfekt neutral kulör och ses som en färg för kompromiss, kanske eftersom den finns mellan ytterligheterna svart och vitt.

Inom kristendomen representerar grått sorg och ånger och används också under Fastan. I Bibeln används grått för att beteckna hög ålder, i direkt betydelse jämte svaghet och hög ålders skönhet.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev