Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Lucka 9: ”Njut, men njut med måtta!”

Publicerad: 9 december 2015, 05:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Lucka nummer 9

Njut, men njut med måtta!

Precis så försöker vi tänka hemma hos oss i familjen, säger en forskande dietist på Östersunds sjukhus och fortsätter: Dela upp det goda över alla helgerna och ät inte allt på en gång! Mera frukt och grönt! Färger och smaker spelar stor roll. Tänk även på att det inte bara är maten i sig som är viktig utan minst lika betydelsefull är gemenskapen runt matbordet.

Vad törs man egentligen lägga på smörgåsen när det hela tiden kommer larmrapporter om allt som är farligt? Här i Östersund, även kallad Messmörstan, har vi ofta messmör på smörgåsarna. Skivar man litet äpple på blir det ännu godare. Varför namnet Messmörstan? Nämen, det får ni googla upp själva!

Några förslag på hyfsat nyttiga smörgåspålägg från dietist och sjukhusbibliotekarie:

Ost av bra kvalitet, keso, avokado, tofu, ärtpesto och andra röror som hummus på mosade kikärter. Vi får inte glömma jordnötssmör som innehåller bra fett, enligt dietisten. Ja, säger Sjukhusbibliotekarien och föreslår en nyckelhålsmärkt skiva fullkornsbröd med jordnötssmör och tunt skivad banan. Kanela på eller dofta vaniljsocker över och skiva litet färska jordgubbar om du har. Denna macka är Sjukhusbibliotekariens favorit och nu kan den bli din också. Muntert klargrön ärtpesto får tyst på alla gröna ärter hatare, avslutar Sjukhusbibliotekarien som ger Dietisten sista ordet:

Rör på dig!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev