Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Lunchrast som sänker blodtrycket

Publicerad: 24 mars 2014, 15:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Besök några djur på lunchrasten om du har möjlighet! Hundar, katter och krokodiler i all ära, men växla om och tänk getter! Fenomenala stressreglerare och troligen rent blodtryckssänkande festliga idisslare. Här på Medicinska biblioteket på Östersunds sjukhus ligger vi nästan granne med Jamtli, Jämtlands Skansen, utsett till Årets Museum 2013.

Här residerar rasen jämtget som är en mycket trevlig och god bekantskap. Rent av en mycket närande bekantskap genom sin getmese, mesost, getost och ännu fler sagolikt mögliga små ostar med helskumma namn som Rocka Fett och Fröken Eva i Paradiset. Som vi säger här i Republiken Jämtland: ”Ske're vål go n ost, ske're væ hærdda ku å hærdda geit” eller på rikssvenska ”Ska det vara god ost, ska det vara hälften ko och hälften get”.

Hur ser de ut, stressreglerarna? Så här idisslade en brun madonna i långt framskriden grossess alldeles nyss under min soliga lunchrast vid gethagen:

”Jämtgeten, förstår ni, är lite smäckrare, elegantare och aningen mer spädlemmad i jämförelse med till exempel göingegeten. Våra huvuden är smalare och finare. Till färgen är vi vanligen vita eller vita med mörkare tecken i form av ansiktsmask och ryggål i brunt, svart eller grått. Bruna/viltfärgade kompisar förekommer liksom brunbältade. Svartbrokiga som kan ingå i enstaka getfamiljer. Behorning är vanligast, men det finns även kulliga getter”.

”Aha”, säger Sjukhusbibliotekarien vederbörligen imponerad.

”Och, vill jag tillägga”, idisslar den blivande mamman bestämt medan hon knycker på hornen, ”att envis som en get är nästan bara fördomar! Det heter faktiskt envis som en röd gris! Och för övrigt är vi getter väldigt nyfikna av oss vilket för det mesta anses som en utmärkt egenskap.”

Sjukhusbibliotekarien vänder sig om för att skynda tillbaka till Sage e-boksplattform och en dos till av Harrison´s Principle of Internal Medicine. Digital Edition. Ackompanjerad av ett höhöhö-ande inifrån spjälorna i gethagen: ”Du borde lägga upp en bild av oss, så att alla får känna på litet lägre stressnivåer! Titta på oss, så lugnt vi tar det! Ett föredöme för alla är vad vi är!”

Här har ni de blodtryckssänkande stressreglerarna som är avsevärt gemytligare än små piller mot hypertension.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News