Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Lustfyllt för svårt sjuka barn

Publicerad: 28 april 2012, 17:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Svårt sjuka barn – hur kan man glädja dem? Genom "Lustfyllda mellanmål för svårt sjuka barn" kanske. En ljuvlig bok med 30 recept på smarriga mellanmål indelade i kapitlen dryck, bakat, lagat och sött. De lustfyllda härligheterna är utvecklade och provlagade på barncanceravdelningen på Norrlands Universitetssjukhus. Upphovskvinnorna heter Ulrica Johansson, Susanne Jonsson, Lisbeth Nordström och Inger Öhlund. Boken som kom ut 2011 har blivit till med hjälp av medel från Allmänna Arvsfonden. Leve den, säger jag! Och leve den dietist som under sin praktikperiod i dietistprogrammet jobbade med mellanmål som en rolig aktivitet på sjukhusets barncanceravdelning. Leve hela den grupp som har jobbat vidare med de lustfyllda aktiviteterna och åstadkommit kokboken som kan användas både hemma och på sjukhus. Leve fantasi, kreativitet och inlevelseförmåga i små sjuka människor!

Vad tycker cancersjuka barn om? Eftersom smak, lukt och aptit kan påverkas under sjukdom och behandlingar har det visat sig att salt, syrlig och kryddad mat gillas bäst. Doften av nybakat bröd verkar också gå hem. Alla recepten är anpassade efter detta samt förstås efter de sjuka barnens behov av näring.

Det blir liv och glädje när barnen får vara med och påverka sin vardag i den mån de orkar förstås. Delta i lustfyllda mataktiviteter kan många svårt sjuka barn - om det så bara är att från sängen iaktta vad som pågår. En kockmössa kan man vilja prova även om man är liten och sjuk ... Tänk om en pytteliten nybakad muffins toppad med solgul creme och en färsk röd jordgubbe slinker ner alldeles av sig själv!

Kokbokens viktigaste ingrediens: Att få aktivt medverka och påverka!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev