Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Må ladyn med ljuset bringa hopp

Publicerad: 1 april 2019, 14:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej så lät det senast när brittiska parlamentet skulle rösta om de åtta Brexit-förslag som låg på bordet, det måste varit ännu en tung tag för premiärminister Theresa May. Så känns det också för många som försöker förändra något inom vården har jag fått inblick i, och ändå ser jag dem fortsätta dag för dag med stoisk heroism, att förändra och förbättra något för patienten, den lilla individen, med ekon i det stora sjukvårdssystemet. Det är de aktioner människor tar varje minut, de val, steg för steg, den kontinuerliga vandringen, som miljoner människor tar hela tiden. Det som verkar slumpmässigt och obetydligt just där och då men som i efterhand verkar som förutbestämt, en konsekvens av andras beslut eller ödet.

När vi befinner oss innanför våra skapade strukturer, är de osynliga men högst konkreta murarna där, de formella och informella reglerna och deras väktare kan kännas förtryckande, men också befriande i de ramar de sätter för vårt agerande, rutiner som får de där stegen att kännas viktiga och vårt agerande rimligt. Det är just därför som ett miljöombyte skapar en känsla av frihet, och man kan ett kort tag se absurditeterna i det man lämnat och i det man ska ingå i, det vill säga innan man åter socialiserats till de nya rutinernas vardag. Fast om möjligheten att om än för kort stund vara en utomstående observatör skapar nya erfarenheter, så är den inre förändringen desto viktigare. Att kunna observera sig själv och sitt agerande utifrån i dessa skiftande miljöer är det som skapar de djupa insikterna och kunskap som man kan förmedla vidare. Det är därför som Erasmus-programmets värde, där européer får möjlighet till utbytesstudier skapar ett större värde för systemet en bara det kursinnehåll som individen erhåller.

Därför hoppas jag innerligt, att i dessa tider av polarisering inför det kommande EU-valet, att man minns att värdet av övernationella organisationer handlar om att finna synergier, inte enbart bedriva kortsiktig realpolitik. Att finna det som förenar istället för det som skiljer, och att skapa de förutsättningar som ger människor mening i sin vardag. Det må vara tjatigt att påpeka, men inom EU är det uppenbart att välfärdsstaterna inte är hållbara med den demografiska utvecklingen vi har och detta gäller särskilt sjukvården som blivit en prioriterad fråga bland medborgarna, vilket vi sett i nationella val och nämnda Brexit-folkomröstning. Utöver det minskade skatteunderlaget, urbanisering så stressas sjukvårdssystemen även av digitaliseringen med alla dess inneboende potential och risker. Effekten kan ses mer eller mindre i alla medlemsländer där det är personalen som hamnar i än svårare arbetssituation. Ländernas beslutsfattare har såklart kommit fram till olika policyn och initiativ för att förbättra arbetsmiljön, och öka resurserna ofta med det uttryckliga målet att rekrytera fler till vårdyrken såsom sjuksystrar genom inhemsk eller utländsk arbetskraft. Vilket som än är fallet, återstår att vi står inför omfattande behov av omstrukturering på europeisk nivå där personalens utveckling är nödvändig och en möjlig drivkraft.

Det finns därför ett utmärkt läge just nu för en ”feministisk” regering som vill lyfta värdet av EU-samarbete med humanism som kärnvärde, att verka för instiftandet av ett nytt utbytesprogram för att hedra just den viktiga roll som sjuksystrarna har inom vården och hylla Florence Nightingale, född i Italien, pionjär under Krimkriget inom det sekulära sjuksköterskeyrket med viktiga bidrag och spridning av sanitetsarbete, holistisk medicin, medicinsk turism från ottomanska Imperiet, och instiftare av sjuksköterskeutbildningar och död i London. Stiftelsen till hennes minne har redan utbytesprogram för brittiska sjuksköterskor, men Florence Nightingale var mer än bara en brittisk hjältinna, hon var och är en europeisk förebild.

Socialminister Lena Hallengren skulle genom att pådriva för ett EU-utbytesprogram för sjuksystrar, som skulle passa inom ramen för de vidareutbildningsmöjligheter som finns, också bli historisk genom att driva fram något som ger i stor utsträckning kvinnor att själva bli de förändringsagenter inom den vårdmiljö de verkar inom genom att som den existerande stiftelsen påpekar ha större möjlighet för karriärs och personlig utveckling, inhämta och skapa ny kunskap inom ämnesområdet och påverka policy. Resultatet skulle även kunna leda till balans i den öst-till-västliga personalmigrationen från Ukraina och Balkan genom Polen och Sverige till slutmålen i Norge och Storbritannien när större möjligheter ges till kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte. Detta vore ett utmärkt och relativt billigt sätt att berika den större europeiska gemenskapen, vårt egna sjukvårdssystem och de vardagshjältar som arbetar inom vården.

"Jamen, vad hade vi kunnat göra?! frågade han med halvt förargad, halvt klagande min. Jag sa: ingenting, naturligtvis; eller - tillade jag - vad som helst" Mannen utan öde, Imre Kertész 

NIMA JOKILAAKSO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev