Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Malou von Sivers ser bajs som medicin mot autism

Publicerad: 2 februari 2015, 22:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


TV4:as inhemska svar på Oprah Winfrey, den nyss prisbelönade Malou von Sivers, har liksom förebilden Oprah en tendens att i sitt program komma med alternativmedicinska eller pseudovetenskapliga påståenden. Malou twittrade i helgen att ”Imorgon säsongspremiär på #maloueftertio. Tema:bajs. Bajstransplantationer kan bota diabetes, autism mm. Ny forskning.” På hemsidan skriver TV4Bajstransplantation kan vara lösningen på våra stora folksjukdomar övervikt, diabetes, Parkinson, IBS och kanske till och med autism. Professor Fredrik Bäckhed blandar en bajs-cocktail och förklarar varför det kan vara botemedel.” Men finns det verkligen ny forskning på bajs och autism?

Jag har sökt men inte kunnat hitta en enda publicerad vetenskaplig studie eller fallbeskrivning där fekal transplantation utförts på barn med autism. Men jag fann en färsk review från januari i år där författarna går igenom vad man vet som de olika föreslagna indikationerna för överföring av tarmflora. Endast för clostridiuminfektion finns en randomiserad studie och metaanalyser. I övrigt är det djurförsök, små studier på försökspersoner eller små fallstudier.

För autism finns endast hypoteser och en fjorton år gammal studie på elva barn med s.k. ”regressive-onset” autism som efter antibiotikabehandling drabbats av både kronisk diarré, autistiska beteenden och tillbakagång i sin psykomotoriska utveckling. Hos denna mycket speciella subgrupp ansåg sig forskarna se en övergående förbättring av beteendet efter att barnen behandlats med peroralt vancomycin.

Malou ville gärna få läkarna i studion att ta ut svängarna och inbjöd till spekulationer: "Vad man hör då är att det har gjorts spännande försök, som är väldigt hoppingivande och ger höga förväntningar, att man skulle kunna hjälpa barn och människor med autism, diabetes har vi pratat om, Parkinson hörde jag, och en hel del annat. Och då är det kanske rätt desperata människor som söker, vi hittade en annons 'jag köper ditt bajs för 2 000 kronor'…”. Men professor Fredrik Bäckhed nappade först inte utan betonade att det är för tidigt att se fekal överföring som behandling för något annat än långvarig clostridiuminfektion, och att det kan finnas risker med att överföra bakterier. Don’t try this at home.

Malou von Sivers försökte en gång till och lyckades bättre nu: "Kopplingen till hjärnan, det är det som är spännande också, det har man inte heller vetat om tidigare, att det är så kopplat till hjärnan?"

Professor Fredrik Bäckhed: "Det är en studie från Karolinska här för ett par år sedan som visade att tarmbakterierna kan påverka hur vi uppför oss, rädsla, och nu ser man att tarmbakterierna påverkar blod-hjärn-barriären. Så det är ju väldigt spännande."

Barnläkaren Johan Kaarme: "Precis, och the gut-brain-axis, det finns också studier som talar för att (återigen, vad som är hönan och ägget är oklart, men) det finns en koppling med signaleringen upp till hjärnan för uppkomsten av depressioner och autism."

Och Malou kunde så avsluta med den konklusion hon verkar ha eftersträvat: "De psykiska sjukdomarna kan också ha sitt ursprung där [i tarmarna] och man kan påverka dem från tarmarna".

Det är inte första gången den senaste vinnaren av Stora Journalistpriset kommer med hälsopåståenden som är långt från vetenskapsbaserade. Hon har varnat för de vita gifterna (mjölk, mjöl och socker), haft drömtydning, andningscoacher som vill att vi skall tejpa igen munnen, talat alternativmedicin med Torkel Falkenberg, intervjuat sportkändisar med ”kronisk twar”, okritiskt redovisat traditionell kinesisk medicin, fört fram ”bioidentiska hormoner” mot klimakteriebesvär och (min egen favorit) visat kinesiologisk testning av födoämnesöverkänslighet.

I ett studiosamtal om faror med vetemjöl där Anki Sundin, med fil mag i näringslära, tappert försökte försvara vetenskapen kontrade kinesiologen Ulf Kilman med att alla klienter han träffade var överkänsliga för vetemjöl. (Den som är otålig kan spola fram 20 minuter i klippet.) Ulf Kilman lät en frivillig från TV4 ligga på rygg och Kilman kände manuellt på styrkan i olika muskler. Försökspersonen fick sedan sätta tänderna i en torr fralla och plötsligt verkade armen, nacken och benet svagare, vilket ansågs bevisa att vetet i frallan genast gjort sin giftverkan. Professor Stig Bengmark duckade tyvärr när Malou bad honom kommentera. Marknadsgyckel! tycker jag att han borde ha svarat.

Är det verkligen rimligt att Vårdguiden 1177 är en av sponsorerna av Malou efter tio? 1177 vill ju ge korrekt information om sjukdomar.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev