Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mässling är ett större problem i Europa än i USA

Publicerad: 12 februari 2015, 15:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


(En tidigare version av denna text publicerades 11/2 i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.)

Svensk media rapporterar att det i USA pågår ett utbrott med över hundra fall av mässlingen efter att en okänd infekterad person på Disneyland i Kalifornien smittat många besökare som sedan tagit med sig virus till sjutton andra delstater och till Mexico. Det våra journalister också borde skriva om är varför risken att smittas av mässlingen torde vara betydligt högre om man besöker Disneyland Paris, samtidigt som risken är nästan obefintlig på Liseberg och Gröna Lund.

Trots de oväntade tragiska biverkningarna av pandemivaccinet mot svininfluensan, där flera hundra barn och unga drabbats av narkolepsi, så har allmänheten fortsatt ett stort förtroende för de säkra och väl beprövade vaccinerna som erbjuds alla svenska barn. Våra barn har aldrig varit så väl vaccinerade som nu.

Men vårt goda vaccinskydd kräver att varje ny generation av nyblivna föräldrar litar på BVC och förstår varför vi solidariskt bör låta vaccinera våra barn, både för deras egen skull och för alla andra barns skull. Det är viktigt att uppnå flockimmunitet, att helst över 95 % av oss har fått två doser mässlingvaccin, så att importerade fall av mässling inte kan sprida sjukdomen vidare i vårt land.

Europa har betydligt större problem med mässling än USA har. På vår kontinent cirkulerar mässlingvirus i många länder där man av olika skäl har ett betydligt sämre vaccinskydd än i USA, som i sin tur har klart sämre siffror än Sverige. Enligt den senaste årsstatistiken (oktober 2013 till september 2014) noterades över 4 700 fall av mässling inom EU/EES. Många av dessa patienter behövde sjukhusvård; en dog och hos fem orsakade viruset akut hjärninfektion med stor risk för hjärnskada.

Niklas Danielsson på ECDC, European Centre for Disease Control,  beskrev i en intervju nyligen att orsakerna till dålig vaccintäckning är olika för olika länder. I Storbritannien orsakade Andrew Wakefields felaktiga koppling mellan autism och vaccination en rädsla som ledde till en epidemi, i Holland är det i ”bibelbältet” som många avstår vaccin, den romska befolkningen i många länder nås dåligt av hälsovårdsprogram, Italien var sena med att erbjuda alla barn två doser MPR-vaccin och en del länder i det forna östblocket har ingen välorganiserad offentlig hälsovård. Till det kan läggas att på kontinenten (liksom i Sverige) är antroposofiska skolor ställen där en hög andel av barnen är ovaccinerade och epidemier återkommande bryter ut.

I USA diskuteras livligt den skada som olika aktivister mot barnvaccination orsakat. En av de mer kända vaccinmotståndarna är Jenny McCarthy, en tidigare modell, skådespelerska och programledare, som tillsammans med tidigare pojkvännen Jim Carrey kampanjat mot vaccinationer. I Sverige för dessa aktivister en mer undanskymd tillvaro, men försöker sprida sitt budskap på hemsidor och diskussionssidor som familjeliv.se. Som tur är verkar inte småbarnsföräldrarna lyssna till desinformationen, och över 97 % av barnen får på BVC en dos MPR-vaccin mot mässling, påsjuka och röda hund.

MPR-vaccinet består av levande försvagade virus som skall ge en mycket lindrig variant av de tre sjukdomarna, men som ändå bygger upp kroppens försvar. Två doser vaccin ger ett bättre skydd, och därför erbjuds svenska barn ytterligare en dos när de börjat skolan. I Skåne har numera 95 % av skolbarnen erhållit detta goda skydd mot mässlingen, men det finns en viss skillnad mellan olika kommuner. Landskrona och Åstorp kämpar för att nå över 90 % medan Trelleborg och Tomelilla har nästan 100 % fullvaccinerade barn i skolåldern.

Barack Obama och Hillary Clinton har nu uppmanat föräldrar att vaccinera sina barn, men vi har inte sett samma engagemang från europeiska ledare trots att Europa 2010-2011 hade över 60 000 fall av mässlingen. En dag kommer vaccinationerna utrota mässling och polio, så som skedde med smittkoppor, men tills dess måste vi hänga i och förklara för föräldrar varför det är så viktigt att fortsätta vaccinera mot sjukdomar som få yngre svenskar har sett i verkligheten.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News