Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Matlåda till jobbet?

Publicerad: 21 Januari 2010, 08:32

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Konsumentrådgivare brukar räkna med att man sparar cirka 800 kronor i månaden om man tar med matlåda till jobbet varje dag. Kanske väl värt att fundera på för många så här i den första månaden av ett nytt år. Om du brukar ha med matlåda - har du tänkt på att innehållet i den faktiskt säger en hel del om vem du är? Ungefär som att böckerna i din bokhylla avslöjar något om dig som person.

Behöver du ny inspiration för din matlåda eller bara vill laga till något gott där hemma, så innehåller ”Matlådan med smak från hela världen” ett dussin goda, spännande förslag. Gunilla Lundgren och Kerstin Gidfors har skrivit och samlat in material medan Ann Eriksson har fotograferat. Recepten är lätta att följa samtidigt som du får lära känna tolv människor i Sverige, deras historia och hur de lever på 2000-talet.

Vad sägs om en matsurf med romsk fiskgryta och saviako, fyllda auberginer à la Mehmet, Janos ungerska grönsakssoppa som lugnar magen eller en titt på vad Fadna från Marocko lagar? Muhuba från Somalia längtar efter kamelmjölk (fast det kanske inte vi precis gör?!), men välkryddade kycklingben med kardemummaris och te tackar nog väldigt få av oss nej till. Liksom Besims mammas mat: Cevapca, som betyder kalvfärsbiffar, med samunabröd från Kosova.

Fresia bakar majspaj från Chile – Pastel de choclo medan egyptiska Mariam lagar barndomens mat: Kushari, en lins- och risrätt, som hon ofta har med i sin matlåda de dagar hon sitter i riksdagen. Politiskt aktiv för socialdemokraterna blev hon efter en skrämmande upplevelse när hon jagades genom gatorna av en flock aggressiva skinnskallar. Vi får oss således litet mer till livs än goda matrecept i den här boken.

Familjen Kumar gillar aloo gobi, raita och tandoorikryddad fisk från Indien och thailändska Pen föredrar även hon starkt kryddad mat. Äggakaka och äppelkaka från Äppelriket i Skåne inte att förglömma! Passar inget av det här, så kanske det smakar med renskav, lingonsylt och kråkbärssaft från Lappland?

Pasta i all ära (för det är väl den vanligaste matlåderätten i Sverige?) men nog är det roligt att variera sig. Nu går jag och skrämmer upp ett par frysta fiskblock från Hemköp med hjälp av tandoorikrydda och lime!

ING-BRITT PERSSON

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev