Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mats Pertoft (MP) ändrar sig om mobilstrålning

Publicerad: 13 oktober 2013, 07:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Miljöpartiets riksdagsman Mats Pertoft satt under flera år i styrelsen för Elöverkänsligas Riksförbund och har förr skrivit motioner och debattartiklar om faran med mobilstrålning. Nu sitter han inte längre i ledningen för de upplevt elöverkänsliga, och har i stället gjort en helomvändning.

I sin aktuella riksdagsmotion Trådlöst nätverk längs alla spår vill Mats Pertoft att regeringen ger "Trafikverket och SJ i uppdrag att tillhandahålla trådlöst nätverk längs alla kollektivtrafikspår som Trafikverket tillhandahåller samt på tåg som SJ driver ... SJ bygger nu om tågen för att förbättra den trådlösa uppkopplingen, men det behövs mer. ... full 4G-täckning ... måste gälla alla sträckor och inte bara de sträckor som SJ trafikerar utan även alla sträckor som Trafikverket ansvarar för".

Denna positiva syn på trådlös informationsteknik är raka motsatsen till den inställning Mats Pertoft haft tidigare. Som ordförande i föreningen Vågbrytaren (riksförening mot hälsovådlig elektromagnetisk strålning) JO-anmälde han år 2007 Statens strålskyddsinstitut, Socialstyrelsen och Post- och Telestyrelsen.

Vågbrytaren, företrädd av Mats Pertoft, ansåg att myndigheterna agerat felaktigt då "Statens strålskyddsinstitut ... förtiger den oerhörda mängd oberoende vetenskaplig forskning som visar på hälsoeffekter och biologiska effekter av strålningen från mobiltelefoner och basstationer. ... Socialstyrelsen sopar det växande problemet med elöverkänslighet under mattan. ... Post- och Telestyrelsen delar ut licenser till trådlösa kommunikationssystem, trots de uppenbara riskerna för folkhälsan."

Miljöpartiet har moderniserats när alternativmedicin och elallergi plockats bort ur partiprogrammet och Mats Pertoft följer inför stundande provval den nya partilinjen. Man har rätt att ändra sig, och jag ser själv fram emot att få 4G på tågen, men undrar vad Pertofts tidigare styrelsekollegor i Elöverkänsligas Riksförbund och Vågbrytaren tycker om hans nya riksdagsmotion. 

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News