Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Med machete genom Pubmed

Publicerad: 3 Mars 2015, 07:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Pubmed är som en enda djungel. Jag hittar inte!” klagar mången ung AT-läkare. ”Det var enkelt när vi fick undervisning i hur man söker i medicinska databaser, men det var ett tag sedan sist, säger en annan. ”Jag har varit mamma-ledig och glömt en hel del sedan vi hade genomgång”, instämmer en tredje. När man inte kör Pubmedsökningar regelbundet utan det hinner gå lång tid mellan gångerna, så glömmer man verkar vi alla vara överens om. Ja, även vi som är medicinska bibliotekarier behöver träna Pubmedmusklerna regelbundet för att de inte ska atrofiera.

Om detta ”Lost in Pubmed” tillstånd når de medicinska bibliotekariernas öron – vad sker? Jo, bibliotekarierna myser. Det här är ett fall för dem. De slipar sina machetes och rycker ut. Ingen ska behöva gå vilse i Pubmed! Ditt medicinska bibliotek står alltid redo att assistera med träffsäkra hugg bland lianerna.

Så hur förbereder sig medical librarians för att röja framkomliga vägar i databaser som Pubmed? De ger basala råd som: Tänk igenom din sökning noga. Försök sedan hitta lämpliga termer för att nå bästa möjliga träffsäkerhet. Hur hittar man bra söktermer? Svensk Mesh är en superb utväg där du kan skriva in dina ord på svenska eller engelska och få förslag på söktermer. Sedan är det bara att köra antingen genom så kallad fritextsökning på första sidan i Pubmed eller så via Meshbasen som du når via exempelvis rullgardinsmenyn i Pubmed. Sedan gäller det att på ett fiffigt sätt filtrera sökresultatet, så att det blir hanterbart. Ingen önskar sig 116 000 träffar utan snarare vill man veta hur man på ett lämpligt sätt begränsar resultatet till en lagom mängd att överblicka.

Det finns ofantligt mycket mer att upptäcka i Pubmed, men vi fortsätter att förbereda vårens planerade undervisning för AT-läkare och döper härmed undervisningen till ”Med machete genom Pubmed”.

Glöm inte heller att det finns utmärkta tutorials på nätet! Du når dem via förstasidan i Pubmed. Korta och bra, så ingen kan säga ”Jag hinner inte.” Vandringar som ”Pubmed quick tours” kan verkligen bli din räddning när du har ont om tid och snabbt behöver bli säker på vägen.

Det kan också vara bra att komma ihåg att Pubmed och matematik är två skilda saker. I matematik finns det facit – det gör det inte i medicinsk informationssökning. Det finns bara olika sätt att söka.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev