Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mediciner blir gratis men intyg om diet skall betalas

Publicerad: 19 oktober 2014, 06:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är inte bara av godo att sjukvård för barn är helt gratis, för det som inte kostar något upplevs ofta mindre värt. I varje fall borde politikerna inse att det enklaste sättet att minska kaoset på barnakuten, och styra bort de mindre nödvändiga besöken, vore att ta betalt av de föräldrar som söker sjukhusets akutmottagning utan remiss.

När jag jobbade på ett litet sjukhus i Norge var akuten en av de lugnaste platserna, dit kom bara ambulanstransporter. Om distriktsläkaren gjort bedömningen att ett barn behövde remitteras in akut, men inte behövde ambulans, så gick föräldrarna med barnet direkt till vårdavdelningen. Inga spontanbesök på akutintaget utan remiss.

Nu verkar också barnens mediciner bli gratis inom kort, och även det är en tveksam idé som maximalt besparar en barnfamilj 6 kronor per dag. Man är nog mindre rädd om sin dyra astmamedicin om det går att få en ny inhalator helt utan kostnad. Till slut verkar det enda som barnen skall betala för vara glasögonbågar och olika intyg, högst märkligt även intyg som behövs i den medicinska behandlingen.

Familjen betalar inte för intyg om tillfällig föräldrapenning eller andra intyg till Försäkringskassan. Det kan vara rimligt att man betalar något för intyg som handlar om inställda semesterresor eller körkortstillstånd, det handlar om fria val, men att ett barn med allvarlig allergi skall behöva betala för ett intyg på att läkaren ordinerat till exempel äggfri kost är inte rimligt.

På samma sätt kostar det att få matintyg vid celiaki och diabetes. Det kostar om rörelsehindrade eller synsvaga barn skall ha intyg om skolskjuts. Det kostar om utvecklingsstörda tonåringar skall ha intyg för ansökan om god man när de fyller 18. Korta läkarintyg i Västra Götaland kostar 380 kronor medan långa intyg, som för ansökan om god man, kostar 980 kronor.

Man undrar hur politikerna tänker. Eftersom jag anser det orimligt att betala för intyg om matallergi till bamba (göteborgska för skolbespisningen), så väljer jag att skriva dessa intyg i min roll som kommunal skolläkare, inte regionens barnläkare, och kan då slippa ta betalt.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev