Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Mental verktygslåda i coronatider

Publicerad: 31 Mars 2020, 06:59

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Låt oss välja själva ”kofoten” först och bryta oss in i den nordafrikanska staden Oran i Algeriet där doktor Bernard Rieux har sin praktik. En tidig vårdag snubblar doktorn på en död råtta i farstun. Där kan den ju inte ligga, så han ber portvakten skaffa bort kroppen. På kvällen samma dag en helt annan råtta som vinglar ostadigt tills hon slutligen går ad mortem precis framför doktor Rieux. Råttorna fortsätter att dö litet varstans i stan. Invånarna börjar klaga och kräva att åtgärder måste vidtas. Dags för den kommunala råttutrotningsbyrån att gripa in. De får alltmer att göra och sedan dör portvakten i något som liknar ren pest ... Ja, kära läsare, vi har greppat ”Pesten” av Albert Camus. Kanske kan denne nobelpristagare från 1957 ge oss perspektiv att begrunda.

Förutom ovanstående förnämliga klassiker kan man, för att underlätta mjuklandning i Corona, studera ”Är du förberedd? : en handbok för krisen” mentala och fysiska råd av Lena och Lars Wilderäng. Då blir vi garanterat redo för kris i skog, på land eller på vatten. Kapitlet ”Den okända krisen” på sidan 39 kan ha viss relevans nu. Själva coronaviruset då? Nja, men vi får användbara råd om hur vi skyddar oss mot informationskrigföring, hur vi odlar vår egen mat eller knåpar ihop vattenfilter, toaletter och annat viktigt och inte minst, hur vi håller vårt psyke i strama tyglar under pågående kris.

Författarparet Wilderäng har gedigen erfarenhet av överlevnad under svåra förhållanden, passionerade preppare och professionella äventyrare som de är. Ett av målen som författarna har med boken är att det inte ska existera folk som är så oförberedda på kris att de inte har vatten, värme, kunskap och nödvändig information för att klara sig. Intressant är också att fru Wilderäng är född i Ryssland och har med sig erfarenheter därifrån som hur vardagslivet tedde sig för gemene man när Sovjet föll samman. Ovanpå det har hon guidat expeditioner till Mont Blanc och Kilimanjaro.

Den här mentala verktygslådan är ganska rymlig, så fyll gärna på med fler redskap som är bra att ha. Sjukhusbibliotekarien slänger i ett sista hjälpmedel och det är TV-serien ”Nedsläckt land” som duger att titta på om igen även om man redan har sett den.

Slutligen, vill vi ha färskpotatis och jordgubbar till midsommar? Eller grönsaker, bär och frukt i höst? Då får vi kanske odla och skörda själva i år. Om våra utländska skördearbetare inte kan ta sig hit på grund av coronahindret, vad gör vi då? Anmäler oss till arbete i jordbruket?

ING-BRITT PERSSON

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev