Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Mer sifferexercis om H1N1

Publicerad: 19 Januari 2010, 13:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


WHO får kritik från olika håll för sitt beslut att klassa svininfluensan som pandemi, och det mer än antyds att rådgivarna varit jäviga. Det kan jag inte avgöra, men beslutet att ringa i varningsklockan eller ej är alltid lättare i backspegeln. Dock upplevs det ofta tryggare att riskera kritik för att har gjort för mycket än för lite (det är bland annat därför som läkare ordinerar labprover i onödan).

Det är förstås alldeles för tidigt att göra bokslut över massvaccinationen (vårt yngsta barn får sin sista dos vaccin i denna vecka), men ändå skall jag ge er lite färska siffror. Anledningen till det är att en del vaccinmotståndare tycks tro att vaccinet inte räddat ett enda liv.

Sverige är vad jag förstår det enda land som relativt snabbt lyckades genomföra en massvaccination; Norge och Finland valde samma strategi men kom igång betydligt senare. Om vi rent hypotetiskt tänker oss att Sverige utan vaccination i stor skala hade fått samma mortalitet som övriga nordiska länder hur skulle utfallet ha blivit?

I Norge 4,8 miljoner invånare och 29 döda; Danmark 5,5 miljoner invånare och 30 döda; Finland 5,4 miljoner invånare och 41 döda; Island 0,3 miljoner invånare och 2 döda. Summa 102 döda på en befolkning runt 16 miljoner, det blir 6,375 döda per miljon invånare. (Officiella befolkningstal avrundade, dödstal från ECDC.)

För Sveriges del kan den siffran multipliceras med 9,3 så får vi en uppskattning av förväntat antal dödsfall; drygt 59. Det skall då jämföras med de 25 som har dött, och skillnaden borde motsvara 34 liv räddade genom vaccination.

Men var det värt pengarna? Jag har inte sett någon uppskattning på vad hela kalaset kostat, man borde också räkna med all planering och alla möten, och all tid som BVC, vårdcentraler, skolhälsovård och övriga sjukvård lagt ned. Summan för vaccinationen blir nog mer än 21 miljoner kronor per räddat liv, vilket är den förvånande låga siffra (i 2006-kronor) som två akademiska ekonomer har föreslagit att vi skall använda i liknande räknestycken.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev