Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Meridianknackningar för psykisk ohälsa i SVT:s ”Fråga Doktorn”

Publicerad: 11 februari 2015, 16:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Cirka 900 000 tittare bänkar sig på måndagarna för att få ta del av tips, råd och kunskap kring hälsa och ohälsa i SVT:s ”Fråga Doktorn”. Den sympatiska programledarduon, allmänläkaren Gunilla Hasselgren och journalisten Suzanne Axell, lotsar tittarna genom tittarfrågor, reportage och intervjuer. Ett program som har alla förutsättningar att verka som en välbehövlig motvikt till den översvallande mängd myter, fördomar och okunskap som härbärgerar därute.

Tyvärr misslyckas programmet kapitalt med just detta i ett färskt reportageinslag om ”Emotional Freedom Technique” eller ”tapping”. EFT används inom den alternativa sfären under samlingsbegreppet ”energipsykologi” och bygger på samma föreställning som bland annat akupunktur, det vill säga att all ohälsa kan härledas till ”störningar” i ”meridiansystemet” där kroppens livsenergi eller ”qi” påstås flöda.

Suzanne Axell presenterar metoden, ca 6,48 in i programmet, som ”en alternativ självhjälpsmetod där man knackar lätt på kroppen och då knackar man på akupunkturpunkterna och under tiden så talar man om det som är tufft i livet”. Tittarna får därefter följa med kunden Therese på en EFT-behandling för sin geting-fobi. Behandlare är Irene Ödmark-Hall som bland annat titulerar sig ”Certifierad Zen Coach” och ”Certified Matrix Reimprinting Practitioner” utöver ”AAMET Accredited EFT Master Trainer”. Irene beskriver metoden som en blandning av kroppsterapi och samtalsterapi och reporterrösten berättar hur metoden hjälpt Therese och ”många andra”.

Vi får se Therese upprepa affirmationer emedan det knackas på specifika punkter på huvudet och på kroppen. Therese berättar om bortträngda minnen (?) som det ”knackats på” och hur det hela resulterat i att geting-fobin blivit betydligt bättre. Vidare berättar Irene hur metoden också hjälpte henne när hon chockades av ett cancerbesked. Hon ger ett vänligt intryck och avslutar inslaget med att efterfråga mycket mer forskning på området.

”..kan kännas lite flummigt Gunilla, kan många uppfatta det så tror du?”, säger Axell efter inslaget och får till svar att det absolut behöver forskas mer, men ”det här tar vi ju med för att visa på att det finns möjligheter att skaffa sig egna sätt och verktyg att hantera rädslor och obehag, alltså inga allvarliga saker”. Hon förklarar hur obehag kan avledas och att det kan vara skönt med omtanke och beröring. Hon drar också paralleller till KBT.

Sammantaget är det ett oerhört lyckat reklaminslag för EFT, däremot är det mindre lyckat ur flera andra perspektiv.

Det enda klara förbehållet som görs är att metoden inte är tillräckligt studerad, vilket i frånvaron av annan information kan tolkas som att metodens grundtes ändå är rimlig. Den största studien jag hittade konkluderar just att positiva resultat troligen är relaterade till andra faktorer:

These results do not support the idea that the purported benefits of EFT are uniquely dependent on the "tapping of meridians." Rather, these results suggest that the reported effectiveness of EFT is attributable to characteristics it shares with more traditional therapies”.

En viktig distinktion som SVT borde ha klargjort för sina hundratusentals tittare. För även om metoden i sig är otillräckligt studerad så finns det gott om forskning (och kunskap) som tillförlitligt talar emot de magiska punkternas existens och blockerade meridianer som grund för all ohälsa. Inget av detta nämns i programmet, snarare pratas det om ”akupunkturpunkterna” som om de vore något reellt. Även om Hasselgren påtalar beröring och avledning som orsak till positiva effekter så borde man ytterligare ha klargjort att upplevelserna som Therese, Irene och andra haft, med allra största säkerhet inte har något med energiblockeringar i påhittade system att göra.

Men det som kanske är mest graverande är att ingen berör den avgrundsdjupa skillnaden mellan legitimerad sjukvårdspersonal och alternativa utövare. Man väljer att totalt utelämna att ”alternativmedicinare” i stort sett kan påstå vad som helst kring ohälsa och sjukdom och att branschen inte har några skyldigheter gällande kunskapsbaserad kompetens, tystnadsplikt eller journalföring.

Jag tycker SVT ska fundera ordentligt på vilka signaler man sänder ut och vilka följder det kan få när ett program med det förtroendekapital som ”Fråga Doktorn” troligen har, inte bara förringar fobier och rädslor utan även uppmuntrar pseudovetenskapliga metoder och idéer.

Tack för ordet!

HANNA BRUS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev