Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mesh får sjukhusbibliotekariers hjärtan att klappa hårdare

Publicerad: 29 januari 2015, 07:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Champagne-provning ligger somliga sjukhusbibliotekarier varmt om hjärtat, men utöver det? Finns det något mer som våra hjärtan klappar för? Mesh-termer så klart! Vid årsskiftet är det högtid för oss Mesh-älskare. Då presenterar KIB - Karolinska institutets bibliotek och informationscentral de nya Mesh-termerna det vill säga översättningar av årets nytillkomna termer.

Låt oss botanisera bland alla de nya Mesh-termerna för 2015: Vi smakar på Culturally Competent Care – Kulturellt kompetent vård. Förresten, har vi upplevt någon sådan?? Craving – Begär. Kanske vi har erfarit, men troligtvis inte Chikungunya Fever – Chikungunyafeber.

Vad är Mesh? undslapp det en ung doktor en gång. Ja, Sjukhusbibliotekarien hörde det tydligt och dolde sin förvåning bakom pokerface ( jmfr James Bond´s ansikte vid roulettebordet), talade och svarade: Det betyder Medical Subject Headings.

Varför ska man ha sådant? Vi tänker oss att Någon skriver en artikel. Någon får den publicerad i en tidskrift. Innehållet i en ny artikel registreras med Mesh-termer vid indexeringen, så att artikeln ska bli lätt att hitta. Vem indexerar då? Vissa beundransvärda medicinska bibliotekarier knepeliknåpar med sådant hela dagarna.

Är ni sugna på att prova fler av de nya MeSH-termerna? Det finns 307 stycken till förutom de tre jag nämnde i början. Hur många termer innehåller Mesh då? Med de senast tillkomna är det 27 455 termer.

När man söker medicinska artiklar, så kan man pricka in ett bättre och mer begränsat urval vid sökning i databaser om man använder sig av MeSH-termer.

Vem har hittat på Mesh? Snabb resumé: Vid mitten av 1800-talet började Surgeon General i USA skapa ett militärmedicinskt bibliotek med John Shaw Billings som chef. John Shaw Billings (1838-1913) militärläkare under amerikanska inbördeskriget – tänk er det blodiga slaget vid Gettysburg 1863! Precis där var han med. Sedan verkade Billings i lugnare vatten som bibliotekarie bland annat vid skapandet av New York Public Library, men även som huvudansvarig för planeringen av Johns Hopkins Hospital.

Vid det militärmedicinska biblioteket fanns en stor samling medicinska tidskrifter. För att kunna registrera dem uppfann Billings ett rubriksystem kallat MeSH. År 1956 döptes militärmedicinska biblioteket till The National Library of Medicine (NLM). Det anses vara världens största biomedicinska bibliotek. Ligger i Bethesda, Maryland, USA om ni har vägarna förbi!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev