Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Michael Jackson - vår ticsande Mozart?

Publicerad: 1 april 2008, 07:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Att retroaktivt ställa medicinska diagnoser på historiska personer är en egen spännande genre, även om det aldrig kommer att finnas ett facit att stämma av spekulationerna mot.

Wittgenstein, Einstein och Karl XII påstås ha haft autism/Aspergers syndrom. Ryske kejsaren Peter den store anses av vissa haft Tourettes syndrom, liksom Wolfgang Amadeus. Ser man Milos Formans film så framstår det i vissa scener som om Tom Hulce verkligen spelar en person med Tourette.

Att personer med Tourette kan få konstnärlig näring ur sina tics kan man läsa om i Oliver Sacks’ beskrivning av Witty Ticcy Ray i boken Mannen som förväxlade sin fru med en hatt. Michael Jackson är vår tids musikaliska underbarn med knepiga drag i sin personlighet, och nu utges hans Thriller på nytt efter 25 år, fortfarande världens mest sålda album någonsin.

När jag ser och hör honom så får jag känslan av att här är en artist som använder sina tics på ett kreativt sätt. Hans speciella sätt att sjunga med små rop och pipanden låter för mig som vokala tics, och liknar ingen annan sångare. Och hans dansande med moon-walk och greppande i skrevet verkar också ticsartat.

Lägg därtill dysmorfofobi och andra OCD-symtom så är går det inte att komma till någon annan konklusion: Michael Jackson är en nutida Tourette-Mozart med tics och allt!

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev