Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Michael Nilsson och broccolieffektens baksmälla

Publicerad: 4 maj 2010, 11:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I en tidigare blogg kritiserade jag professorer och docenter på Sahlgrenska för deras oreserverade stöd till ett kosttillskott baserat på rå broccoli. En forskande kompis på Göteborgs Universitet tipsade mig nyss om att den ene av professorerna dragit sig ur hälsokostföretagets vetenskapliga råd när han nu fått en toppbefattning på Sahlgrenska.

Sjukhusdirektören Jan Eriksson har utnämnt professor Michael Nilsson till FoUU-chef (jag tror det skall uttydas chef för forskning, utveckling och undervisning, varför akronymen borde vara FUoU motsvarande engelska RD&E). Han tillträdde förste april (jag skojar inte). Enligt rykten som nått mig blev sjukhusdirektören inte glad när han efter utnämningen förstått att Michael Nilsson fanns på YouTube i reklamfilm för broccolitabletterna Cognicore, det verkade nog inte helt seriöst.

På hälsokostbolagets hemsida står att Michael Nilsson tyvärr behövt lämna Natures of Scandinavias vetenskapliga råd eftersom det nya uppdraget på SU har en sådan omfattning. ”Jag står helhjärtat bakom Natures, så det känns givetvis trist att jag nu måste lämna min plats i det vetenskapliga rådet. Att ha varit vetenskaplig rådgivare i processen kring att ta fram unika produkter har varit mycket givande. Jag kommer även fortsättningsvis att intressera mig för utvecklingen av Natures och kommer att finnas tillgänglig som talare vid framtida event”, säger Michael Nilsson.

I vilket fall som helst har det pyramidspelsliknande bolaget klippt samman nya reklamfilmer, där Michael Nilsson redigerats bort, och jag kunde inte hitta ett enda spår på nätet av den gamla filmen där han bland annat sade: ”Varje andetag vi tar innebär att det bildas fria radikaler. Dessa måste elimineras med hjälp av de här starka [Nrf2]systemen. Gör vi inte det så riskerar vi att komma i obalans.”

Jag undrar vad sjukhusdirektör Jan Eriksson tycker om att Michael Nilsson fortsätter tala för Cognicore och broccolieffekten på bolagets events. Vid det senaste säljarmötet i norska Saltstraumen hamnade Michael Nilsson i något tveksamt sällskap (om han nu kom dit som planerat, vulkanaskan hindrade en del resande i dessa dagar). På mötet talade även VD Karl Malmström och för säljträningen stod två personer som vet hur en slipsten skall dras.

Från Sverige kom evangelisten Ove Marcelind som jag redan berättat om i den förra broccolibloggen, och från Norge kom Anne Liv Dale. På bolagets hemsida är man lite försiktig och påstår inte direkt att broccolitabletterna kan bota eller förebygga sjukdom, men när Anne Liv Dale är ute på hälsomässor är hon mera rakt på sak.

”Forleng LIVS KVALITETEN med Broccoli Effekten! Spydspiss produktet Cognicore, er en Revolusjonerende oppdagelse innen hjerneforskning! Dette produktet er bl.a med og bremser aldringsprosessen i cellene. Avgifter, og tar hånd om stressrelaterende effekter i cellene. Det består av Brokkoli, Selen og Gurkemeie, som blant annet kan brukes ved høyt kolesterol, gallestein, åreforkalkning, blodpropp, hjerteslag, magekatarr, gikt, astma, eksem, psoriasis, dårlig appetitt, kroniske betennelser, gikt, kreft, eksem, psoriasis, astma, soppinfeksjoner, menstruasjons kramper, fotsopp, kolikk, lumbago m.m.”

Så skulle aldrig Michael Nilsson, docent Ola Hammarsten eller professor Ernst Nyström uttrycka sig. Det som de ställer sig bakom är mer moderata formuleringar. ”Om din kropp ska kunna arbeta till 100 procent av sin kapacitet måste även din hjärna kunna arbeta optimalt. Hjärnans välmående är därför den naturliga utgångspunkten för våra produkter. Banbrytande forskning har visat att sulforafan från broccoli kan bromsa åldrandeprocesser och föryngra hjärnans och kroppens cellskydd. Därför är organisk broccoli den självklara basen i Natures sortiment av inre nutrition. … Tack vare ett nära samarbete med framstående medicinska forskare är vi specialister på att utveckla näring som verkar i synergi med dina celler. Vi har kunskapen om vad just du behöver. Det kan vara din försäkring för ett långt och friskt liv.”

Eller som det kort och slagkraftigt formuleras i en av de nya reklamfilmerna: ”Broccolieffekten kan jämföras vid en rostskyddsbehandling av hela din kropp, varje dag.” Och det kanske kan behövas om salta vindar börjar blåsa i västkustens akademi.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev